Revine coşmarul? Gripa porcină a ucis primul român în această iarnă

Ultima actualizare:

    În iarna 2009-2010, mii de oameni au stat la cozi pentru a se vaccina împotriva gripei
În iarna 2009-2010, mii de oameni au stat la cozi pentru a se vaccina împotriva gripei

95 de cazuri de gripă au fost confirmate de specialişti, de la începutul sezonului până în prezent, în România. Joi (4 februarie), Ministerul Sănătăţii ne-a dat o veste îngrijorătoare: gripa porcină a făcut prima victimă din această iarnă.

Virusul AH1N1 începe să ne bage din nou în sperieţi. Din totalul cazurilor de gripă înregistrate până acum, 72 sunt de porcină (AH1N1), iar numărul infectărilor creşte de la o săptămână la alta, spun medicii. Virusul a făcut şi prima victimă, din acest sezon. Potrivit Ministerului Sănătăţii, este vorba despre un bărbat de 38 de ani, din Bucureşti, „care avea boli severe asociate şi era nevaccinat anti-gripal”. Tocmai de aceea, specialiştii infecţionişti recomandă în continuare vaccinarea antigripală, mai ales la bolnavii cronici (cardiaci, diabetici, cei cu afecţiuni respiratorii cronice, obezi). „Recomandăm vaccinarea şi în cursul acestei luni, vaccinul conţinând exact antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, „virusul AH1N1 a fost inclus în vaccin, începând din anul 2009, în formula vaccinului sezonier, în fiecare an. Însă, imunitatea pe care o determină virusul AH1N1 nu este de lungă durată, fapt care a permis continuarea circulaţiei acestuia. Un virus circulă unul sau două sezoane, după care dispare şi reapare după o perioadă de timp”, a mai spus prof. Rafila.

Totodată, pentru evitarea îmbolnăvirilor, Ministerul Sănătăţii ne recomandă să respectăm un regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare (mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse).

În 2010, 82 de români au decedat din cauza virusului AH1N1

Gripa porcină a făcut ravagii în întreaga lume, în iarna 2009-2010. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până la 27% din populaţia planetei a fost infectată cu virusul AH1N1. Pandemia care a durat 16 luni a făcut 18.500 de morţi la nivel mondial. În România, 82 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma complicaţiilor gripei porcine, iar 6.218 de români din 40 de judeţe şi Bucureşti au fost infectaţi cu virusul AH1N1. În acea iarnă, o întreagă isterie s-a creat după ce actorul Teo Tecuceanu a murit la vârsta de 38 de ani, în urma complicaţiilor apărute la plămâni din cauza gripei porcine. Fostul component al emisiunii „Cronica Cârcotaşilor” de la Prima TV a decedat în 5 ianuarie 2010, la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. Îngroziţi de moartea actorului, mii de români s-au aşezat, în următoarele zile, la cozi, la „Matei Balş” pentru a se vaccina împotriva gripei. 

5 sfaturi utile de la Crucea Roşie

Cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în Kiev
Cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în Kiev

Epidemie în Ucraina, cu peste 150 de morţi


    Cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în Kiev
Cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în Kiev

Ucrainenii trăiesc în această iarnă ceea ce am trăit noi în 2010, când epidemia de gripă porcină ne-a înspăimântat. De la începutul acestui sezon şi până în prezent, în Ucraina au murit peste 150 de oameni care s-au infectat cu virusul AH1N1. Majoritatea victimelor nu erau vaccinate împotriva gripei şi sufereau de diverse afecţiuni cronice, din cauza cărora au făcut complicaţii ale gripei.

Potrivit autorităţilor din Ucraina, cele mai multe cazuri de infectare cu virusul AH1N1 sunt la Kiev, Odesa şi Lvov, însă, valul de îmbolnăviri s-a extins şi către Cernăuţi. Şi în Rusia, peste 100 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza gripei porcine, potrivit „Moscow Times”. Astfel, autorităţile din Moscova şi Sankt Petersburg au decretat epidemie şi au luat măsuri de carantină.

image
image
image
image
image
image
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
autostrada soarelui radio constanta 1 jpeg
Captură de ecran din 2024 03 27 la 23 11 52 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net