Revoluție în Germania, patria sparanghelului. Românii au devenit prea scumpi și sunt preferați georgienii

Ultima actualizare:

    Recoltarea sparanghelului începe la sfârșitul lunii martie începutul lunii aprilieFoto: observatornews.ro
Recoltarea sparanghelului începe la sfârșitul lunii martie începutul lunii aprilieFoto: observatornews.ro

Germania vrea să renunțe la sezonierii români din agricultură pentru că sunt prea scumpi. Aceștia vor fi înlocuiți mai ales cu cetățeni din Georgia care sunt mai ieftini. Înlocuirea se va produce treptat, mai ales la recolta de sparanghel, românii fiind considerați mai experimentați decât georgienii.

În ultimii 10 ani, recolta de sparanghel din Germania a fost culeasă mai ales de sezonieri din România şi Polonia. Mulți dintre aceşti sezonieri nu mai vor să muncească oricând și oricum în câmpurile germane, dar din motive diferite potrivit Tages Schau preluat de stiridiaspora.ro. Polonezii fie spun că experții în munci agricole sunt foarte căutați în țara lor, fie refuză acum muncile prea grele. Românii însă au devenit prea scumpi. Fermierii germani au găsit soluția: muncitorii din Georgia.

Fermierii germani spun că românii au început să pună condiții și să ceară bani mai mulți

„Nu mai suntem un angajator atrăgător pentru români. Nici eu nici colegii mei nu putem plăti mai mult decât salariul minim de 9,50 euro pe oră”, spune pentru sursa citată, Jürgen Jakobs președintele asociației producătorilor de sparanghel din estul Germaniei. Nu a renunțat la români dar se gândește și la alte variante, deoarece aducerea și cazarea a 200 de persoane au costat anul trecut peste 120.000 de euro. Acum, ca și mulți alți fermieri germani, vrea să aducă muncitori sezonieri din Georgia. Jakobs va încerca pentru început cu 25 de muncitori din Georgia în acest sezon. Potrivit presei germane, inițial, era planificat ca 500 de muncitori din Georgia să vină în Germania. Acum sunt peste 5.000 dar peste 80.000 de georgieni vor să vină muncitori sezonieri în Germania, a dezvăluit Jakobs. Spre deosebire de români, georgienii care vor veni în zilele următoare, sunt mai puțin exigenți: au anunțat că își plătesc singuri zborurile cu avionul.

Citiți și

Sute de românii pleacă la cules de sparanghel în Germania și Olanda, în plină pandemie. Ce salarii primesc

Începe sezonul de recoltare la sparanghel. Ce îi așteaptă pe românii care pleacă să lucreze ca muncitori sezonieri în Germania

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net