Rezolvaţi problema urşilor din staţiuni! Zeci de animale coboară zilnic în orașe

Ultima actualizare:

    Un ursuleţ a trecut fără griji pe lângă trenuleţul cu turiştiFoto: Marian Negotei
Un ursuleţ a trecut fără griji pe lângă trenuleţul cu turiştiFoto: Marian Negotei

Alertă! Zeci de urşi, adulţi şi pui, coboară zilnic din pădure în mijlocul staţiunilor montane de pe Valea Prahovei. Vizitele sunt constante, cu precădere în timpul zilei, şi reprezintă o ameninţare pentru turişti şi, deopotrivă, pentru localnici. Prezenţa animalelor sălbatice în centrul comunităţilor a devenit un fenomen, iar autorităţile locale cer măsuri de urgenţă.

Marian Panait, administratorul public al staţiunii Sinaia (Prahova), susţine că în pădurile din jurul oraşului trăiesc aproximativ 30 de exemplare de urs, iar 12 dintre ele coboară constant în centrul oraşului, fie zi, fie noapte. Sunt zeci de filmări surprinse de camerele de supraveghere sau realizate de turişti care înregistrează urşi, de regulă adulţi însoţiţi de pui, care se plimbă pe străzile din staţiunea Sinaia, printre oameni, ziua în amiaza mare.

Pensionari urmăriţi de un exemplar adult

O cameră de supraveghere montată pe o clădire din Sinaia a surprins un cuplu de vârstnici care se plimba pe una dintre aleile din apropierea domeniului regal Peleş, fără să ştie că pe urmele lor mergea un urs adult. În imagini se vede clar că pensionarii nu conştientizau în ce pericol se află.


    O fiară care trece strada regulamentarCaptură: Facebook / Vasile Acasandrei
O fiară care trece strada regulamentarCaptură: Facebook / Vasile Acasandrei


    O fiară care trece strada regulamentarCaptură: Facebook / Vasile Acasandrei
O fiară care trece strada regulamentarCaptură: Facebook / Vasile Acasandrei

Chiar administratorul public al staţiunii Sinaia a fost vizitat în curtea locuinţei sale de un urs care a sărit gardul, fără să-i pese de prezenţa unui câine ciobănesc de mari dimensiuni, care l-a atăcat imediat. Ursul s-a retras pentru scurt timp, iar ulterior şi-a făcut drum pe terasa altei case.


    Captură: Facebook / Vasile Acasandrei
Captură: Facebook / Vasile Acasandrei

Luni, un turist aflat la volanul unei maşini a înregistrat imagini care au devenit virale pe internet. Un urs adult traversa strada chiar pe trecerea de pietoni aflată în spatele Cazinoului din Sinaia, un drum extrem de circulat de turiştii care fac plimbări, pe jos, către Cota 1000 sau mai sus. Nu cu mult timp în urmă, o ursoaică însoţită de trei pui a coborât în centrul staţiunii, până în apropiere de intrarea în parcul Dimitrie Ghica, unde se află staţia de îmbarcare pentru trenuleţul turistic. Puii de urs au însoţit trenul o bună porţiune de drum şi nu s-au speriat de zgomotele oraşului sau de ţipetele oamenilor.

Trei ursoaice şi şapte pui, zilnic în Azuga

Lionel Florin Tăleanu, şeful Ocolului Silvic Azuga, arată că situaţia este similară şi în celelalte două staţiuni montane de pe Valea Prahovei  ”În Azuga coboară zilnic  trei ursoaice. Două cu câte doi pui şi una cu trei pui. Deci avem trei urşi adulţi şi şapte pui care vin zilnic în Azuga. Două dintre ursoaice ajung şi la Buşteni. Nu se mai tem de oameni, de maşini, de nimic. Vin şi ziua, şi noaptea, ajungând până în centru. Le-am găsit în staţiile de autobuz sau pe străzi. Vă spun sincer că nu ştim ce să facem. Noi nu putem decât să le alungăm în pădure. Este deja un fenomen, nu mai este o întâmplare”, se plânge Tăleanu, care nu poate să le ofere turiştilor nici măcar sfaturi. ”Ce să le spun oamenilor? Să aibă un fluier la ei tot timpul? Să facă zgomot? Păi urşii nu se mai sperie nici măcar de sirena maşinilor de jandarmi. Au un comportament deviant, nu se mai tem de nimic. Ursul este ca şi omul, un oportunist. De ce să alerge în pădure după hrană, când o are la îndemână în oraş? Cel mai bine este să evitaţi o astfel de întâlnire, mai ales cu o ursoaică însoţită de pui”. Tăleanu subliniază că nici măcar relocarea urşilor nu mai poate intra în discuţie, fiindcă toate sanctuarele din România sunt arhipopulate.


    Ursoaicele cu pui pot deveni agresive în orice momentFoto: shutterstock
Ursoaicele cu pui pot deveni agresive în orice momentFoto: shutterstock

Autorităţile locale susţin că sunt cu mâinile legate

Tot ceea ce pot face reprezentanţii primăriilor este să trimită reclamaţii autorităţilor centrale şi să solicite alertarea turiştilor şi a localnicilor prin mesaje de tip RO-ALERT, care să indice exact zona unde se află ursul. În acest caz, ar însemna ca telefonul să sune în permanenţă, fiindcă urşii coboară zilnic, iar locurile în care îşi fac apariţia sunt din ce în ce mai numeroase: între blocuri, în parcări, pe trotuare, în parcuri. De altfel, autorităţile locale susţin că sunt cu mâinile legate. 

Mâine, la Sinaia, e programată o întâlnire între oficiali de la Ministerul Mediului, de la Ocolul Silvic şi de la Primărie Discuţiile se vor axa exclusiv pe problema animalelor sălbatice care pun în pericol turiştii, astfel că trebuie identificată de urgenţă o soluţie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
Cimitirul Bellu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net