Ridică monumente pentru eroi din pensia lui. ”La 83 de ani, cinstesc patria!”

Ultima actualizare:

    Dumitru Davidel, militar în rezervă, îşi foloseşte o parte din pensie pentru a-i cinsti pe eroii neamuluiFOTO: adevarul.ro
Dumitru Davidel, militar în rezervă, îşi foloseşte o parte din pensie pentru a-i cinsti pe eroii neamuluiFOTO: adevarul.ro

Dumitru Davidel, militar în rezervă, îşi foloseşte o parte din pensie pentru a-i cinsti pe eroii neamului. Din bănuții săi, rezervistul a ridicat monumente pentru pomenirea românilor căzuţi pe câmpurile de luptă. ”La 83 de ani, cinstesc patria!” Respect!

Dumitru Davidel are 83 de ani și este militar în rezervă. Timp de 36 de ani, a fost militar activ al Ministerului Apărării Naţionale, dar spune că nu a luptat direct în război. Din pensia sa, a ridicat monumente pentru pomenirea românilor căzuţi pe câmpurile de luptă. Cel mai cunoscut, cel ridicat în cinstea eroului Ioan Grosaru, mort  într-o misiune în Irak, scrie adevarul.ro.

La 83 de ani, Dumitru Davidel este prim-vicepreşedinte al organizaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria“, filiala Suceava. Timp de 36 de ani, a fost militar activ al Ministerului Apărării Naţionale.

Experienţele trăite în Armată i-au construit în suflet un respect uriaş pentru cei care au apărat patria pe câmpurile de luptă.

În 1994, Dumitru Davidel a trecut în rezervă şi a început să-i comemoreze pe eroii neamului, la început mai timid, în cadrul unor evenimente restrânse, apoi cu mai mult curaj.

În 2003, a refăcut din banii familiei sale un monument al eroilor din satul Sasca Mică - Cornu Luncii.  ”Era un monument lăsat în paragină. Comunitatea locală nu s-a implicat şi atunci am dorit ca acest monument să arate ca pentru menirea lui, pentru eroi. Am cumpărat două tunuri de artilerie şi platforme de tunuri, împrejmurire, am revopsit şi scris tot pe monumentul din anul 1937. Coincidenţa face că-i construit în anul naşterii mele. M-am implicat cu bănuţi din buzunar. Am aprovizionat cu materiale de construcţie necesare pentru împrejmuire, vopsit, gresie. Acest monument a fost sfinţit în 2003. A participat la sfinţire IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor“, a spus Dumitru Davidel, pentru ziarul ”Adevărul”.

Monument în cinstea eroului Ioan Grosaru

În 2007, un consătean de-al pensionarului a murit într-o misiune în teatrele de operaţiuni din Irak. Ioan Grosaru, în vârstă de 36 de ani, se afla într-un TAB împreună cu alte cinci persoane, când blindatul a trecut peste un dispozitiv artizanal de explozie. Ioan Grosaru a ajutat la salvarea celor cinci militari cu preţul vieţii sale.

Din pensia sa, Dumitru Davidel a ridicat monumente pentru pomenirea românilor căzuţi pe câmpurile de luptă
Din pensia sa, Dumitru Davidel a ridicat monumente pentru pomenirea românilor căzuţi pe câmpurile de luptă

”A fost adus acasă, în satul Păiseni, din comuna Cornu Luncii, într-o ladă metalică. A fost înmormântat într-o colină. Mormântul său era doar o grămadă de pământ acoperită cu coroane“, a povestit fostul militar.

Oficialităţile care au participat la înmormântare i-au încurajat pe cei prezenţi să le ceară sprijinul în caz de nevoie. Aşa că Dumitu Davidel a bătut la uşile respective. Voia să construiască un monument care să amintească peste timp de gestui eroic pe care l-a făcut Ioan Grosaru. Şi, aşa cum se aştepta, prea puţini au răspuns la apel.

”Atunci, m-am supărat. Pe cont propriu, am făcut un proiect pentru construcţia monumentului, cu bănuţi din casă. Armata a dat un ajutor familiei, dar bănuţii au ajuns la biserica din sat şi la pomeniri. Am apelat la Romtehnica din Bucureşti şi m-a ajutat cu 15.000 de lei. Lucrarea a costat 35.000 de lei şi a trebuit să suport diferenţa“, a declarat pensionarul, citat de adevarul.ro.

După doi ani de muncă, de insistenţe şi de încăpăţânare, proiectul s-a materializat. Eroul este pomenit în fiecare an la monumentul său.

Dumitru Davidel a avut grijă să-i amenajeze o casă memorială şi o vitrină expoziţională la şcoala din sat care îi poartă numele. Pentru că eroul scria poezii, octogenarul i-a adunat manuscrisele unele au fost publicate, iar altele au fost expuse la casa memorială şi la şcoală.

”La 83 de ani, cinstesc patria!”

Activitatea pe care a desfăşurat-o pensionarul în ultimele două decenii ca să-i cinstească pe eroii români este foarte amplă. A renovat, conservat sau construit o lungă listă de monumente, între care crucea eroului Vasile Blaga de la Mitocaş. Dumitru Davidel nu a făcut un calcul ca să-şi dea seama cât a cheltuit, pentru că nu i-a păsat. Spune că soţia sa l-a înţeles şi l-a sprijinit pentru că şi ea a lucrat în Armată. Singura explicaţie pe care a dat-o militarul în rezervă ca să justifice efortul său şi al familiei sale a fost: „La 83 de ani, servesc Patria!“

Citește și:

El este pompierul-erou. A scos o femeie în comă dintr-o maşină în flăcări

Mihai Gîtlan, primul erou ucis în Revoluția din București

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net