„Cântăreţul cu patru rinichi“ – acesta era titlul ştirii despre transplantul pe care chirurgul Mihai Lucan i l-a făcut artistului Victor Socaciu în 2009. La opt ani de la operaţie, Emanuel Ungureanu, fost angajat al Institutului de Transplant Renal din Cluj, cel care l-a denunţat pe Lucan la DIICOT, spune că “organele puteau salva vieţile a doi copii”.


Vă aduceţi aminte? Presa din România relata, pe 18 septembrie 2009, că artistul Victor Socaciu are patru rinichi, dintre care doi transplantaţi de la o fetiţă de 10 ani intrată în moarte cerebrală. Cazul respectiv capătă astăzi înţelesuri cutremurătoare, legate de sistemul cinic de transplanturi renale pus la punct de urologul clujean, cercetat sub control judiciar, scrie adevarul.ro. „Cazul Socaciu e mai flagrant decât cazul Alexandru Arşinel, pentru că Socaciu a fost transplantat cu ambii rinichi ai unui copil de 10 ani, în condiţiile în care erau copii compatibili pe secţia Nefrologie Pediatrică”, explică Emanuel Ungureanu, fost angajat al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) Cluj, cel care l-a denunţat pe faimosul urolog Mihai Lucan la DIICOT. „Cei doi rinichi puteau salva vieţile a doi copii, verişorii Gabi şi Viorel Bora. Problema celor care nu erau transplantaţi? Fie că nu erau suficient de importanţi, fie nu aveau bani. Socaciu şi Arşinel nu aveau bani, dar ofereau imagine“, arată Ungureanu.
Socaciu a ajuns la dializă în 2009, din cauza unui diabet care i-a generat insuficienţă renală cronică. El a luat legătura cu Lucan şi s-a înscris pe lista de transplant. „Într-o lună sunt gata“, le-ar fi spus Socaciu apropiaţilor, explicându-le că „Lucan are nişte interese mari, aşteaptă o aprobare pentru un proiect şi îl voi ajuta să o obţină“, au declarat surse din anturajul artistului. După o lună, Socaciu a primit telefon, a plecat urgent la Cluj, iar a doua zi a fost operat. Cei doi rinichi transplantaţi funcţionează şi astăzi. Mulţumirea către familia donatoarei a venit sub forma unei melodii compuse de cântăreţ pentru fetiţă („Îmbrăţişare-n cer“).
Artistului, care era şi deputat PSD, i s-au transplantat doi rinichi pentru că unul ar fi fost insuficient pentru un organism adult. Actualul manager al ICUTR Cluj, Silviu Moga, e categoric: „De bun simţ şi conform criteriilor medicale, un rinichi al unui copil de 10 ani ar avea cele mai mari şanse să funcţioneze la un copil de vârstă similară. Astăzi, un astfel de transplant nu ar avea loc“.  
Victor Socaciu ripostează: “Se spune că aş fi beneficiat preferenţial de transplant, asta e o părere. Am făcut o serie de analize şi apoi, după mai multe luni, a existat posibilitatea unui transplant, datorită unei compatibilităţi foarte mari. Am avut parte de o îngrijire excepţională“.

 
 
Loading...