Toți românii sunt obligați să poarte mască de protecție în spații închise, iar cei care lucrează cu publicul trebuie să aibă și mănuși. Iată unde le aruncăm după folosire ca nu cumva să-i contaminăm pe cei jur din jurul nostru și mai ales pe angajații care sortează gunoiul!
Masca de protecție se poartă cel mult patru ore și se schimbă, iar mănușile ar trebuie să fie aruncate după fiecare client, dacă vorbim despre angajații din industria Serviciilor, sau imediat după ce coborâm, spre exemplu, dintr-un autobuz.
Astfel că pubelele stradale sunt pline de asemenea obiecte. În mod normal, masca și mănușile ar trebui puse într-o pungă care se sigilează și aruncate la gunoi, acasă.
Cei de la firmele de salubritate se plâng de faptul că mulți aruncă măștile și mănușile de protecție în pubelele destinate gunoiului reciclabil, iar cei care sortează riscă să se cotamineze.
Sunt și cazuri când măștile sunt aruncate pe jos sau chiar în lacuri. O adevărată bombă ecologică!
Și operatorii de salubritate din București avertizează că aruncarea măștilor și mănușilor la gunoi reciclabil poate pune în pericol sănătatea muncitorilor de la stațiile de sortare.
„Măștile pentru față, mănușile și orice alte PPE nu sunt reciclabile. La stația de sortare tot găsim asemenea deșeuri amestecate. Suntem nevoiți să le redirecționăm către incinerare sau depozitare. O veste proastă pentru calitatea reciclării, dar mai important este că ar putea prezenta un risc pentru sănătatea echipajelor de colectare și a persoanelor care lucrează în centrele de sortare și procesare. Vă rugăm, puneți-vă măștile de față și mănușile utilizate în pubela pentru gunoi menajer și numai acasă, nu utilizați coșurile pentru deșeuri stradale”, arată reprezentanții unei firme de salubritate din București, citați de Digi 24.
Potrivit ghidului prezentat pe pagina Spitalului Militar de Urgență Carol Davila din București, măștile de unică folosință trebuie aruncate după o singură utilizare.
Odată scoase de pe față, ele se bagă într-o pungă de plastic, care trebuie să fie apoi securizată printr-o închidere corespunzătoare.
Dar măștile pot fi refolosite după o sterilizare corectă.
Citește și: