Riscaţi închisoarea dacă daţi cu petarde de Revelion

Ultima actualizare:

    Iată ce este permis şi ce este interzis, potrivit legii!
Iată ce este permis şi ce este interzis, potrivit legii!

Aveţi grijă ce artificii folosiţi de Revelion! Sunt permise doar steluţele, minipetardele cu confetti sau lumânările scânteietoare. Dacă aruncaţi cu petarde, rachete sau cu pocnitori, riscaţi închisoarea de la trei luni la un an.

În fiecare an, de sărbători, zeci de oameni ajung la spital răniţi şi mutilaţi de petarde sau artificii periculoase. Poliţia Română atrage atenţia că folosirea articolelor pirotehnice de natură artizanală, a celor din categorii de risc ridicat sau neluarea unor măsuri de siguranţă atunci când sunt utilizate articolele pirotehnice comercializate în această perioadă, poate duce la accidente grave.

Artificii permise

Potrivit legii, persoanele fizice nu au voie să cumpere şi să folosească decât materiale pirotehnice din categoria F1, care nu conţin mai mult de 3 grame de amestec pirotehnic. Aici sunt incluse articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse ori în interiorul locuinţelor: steluţe, lumânări scânteietoare, inele de foc, sateliţi, obiecte zburătoare luminoase, minipetarde cu confetti.

Artificii interzise

Sunt interzise deţinerea, utilizarea şi comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice printre care: petardele, bateriile de petarde şi de artificii, petardele luminoase şi bateriile de petarde luminoase, sori rotitori, rachete de diferite tipuri, jeturi luminoase şi pocnitori. Ele vă pot exploda în faţă, în mână, vă pot afecta ochii şi mutila pe viaţă. IPJ Suceava anunţă că inclusiv la începutul acestei luni unui minor de 10 ani din oraşul Vicovu de Sus i-a explodat o petardă în mână, în timp ce încerca să o aprindă. „Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”, aflăm de pe site-ul Poliţiei Române. În ultima lună, poliţiştii au confiscat peste 5 tone de articole pirotehnice interzise.

Reguli pentru organizatori

Persoanele juridice autorizate pot folosi obiecte artizanale de distracţie pe bază de amestecuri pirotehnice numai în locuri deschise. Nu este permisă folosirea acestor articole pirotehnice în următoarele situaţii:- între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;- la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.- la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;- pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţiile deschise cu aglomerări de persoane;- la o distanţă mai mică de 500 de metri de păduri.

Reguli de prim ajutor

Dacă petreceţi Revelionul în stradă şi sunteţi răniţi de o petardă, trebuie să acţionaţi imediat. „Sunt multe cazuri în care petardele explodează în mână, producând arsuri de la gradul 1 la gradul 4. Primul lucru care trebuie făcut e să îndepărtăm obiectul, să curăţăm zona cu apă curată şi să aplicăm comprese reci şi umede. Rănile se spală dinspre interior spre exterior, nu se aplică soluţii calde, unguente sau creme, nu se îndepărtează pielea moartă pentru că riscăm infecţii”, explică dr. Viorica Nicolae, medic de urgenţă. După aceea, trebuie să te prezinţi la camera de gardă. Dacă rana îţi pune viaţa în pericol trebuie să chemi ambulanţa. La nivelul feţei, o petardă vă poate mutila pe viaţă. Şi aici, în primul rând se spală suprafaţa afectată cu apă curată, se aplică o compresă şi se merge la spital. Potrivit medicului, cele mai multe accidente în noaptea de Revelion sunt cauzate de petarde, de scandaluri şi bătăi pe fondul consumului de alcool şi de tentativele de suicid, pe fondul depresiei.

image
image
image
image
image
image
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
image
actualitate.net
image
actualitate.net