
Cei mai mulţi părinţi se tem că începutul şcolii ar putea însemna şi începutul problemelor de sănătate pentru copii. Mai mult, cei mici vor transmite imediat virusul persoanelor adulte şi vulnerabile din familie. Medicul de familie pediatru Viorel Dumitrescu explică pentru adevarul.ro care sunt riscurile odată cu întoarcerea elevilor în clase.
Dacă se respectă cele trei reguli de bază – igiena mâinilor, purtarea măştii şi distanţarea fizică – riscul aproape că nu va exista.
„Transmiterea între copii e aproape nulă, pentru că ei nu expectorează şi nu au posibilitatea să transmită o cantitate foarte mare de virus, aşa că măsurile de igienă, respectarea distanţei între copii şi spălatul mâinilor, purtarea măştii, reduc peste 90% posibilitatea infectării între copii. Persoanele care pot transmite cel mai frecvent în această situaţie boala ar fi profesorii, îngrijitorii, personalul de întreţinere. Noi ne ferim de copii. Profesorii vor putea transmite. Este foarte clar, copiii transmit greu boala. Ca să transmiţi boala trebuie să ai un strănut puternic, să ai secreţii masive. Copilul nu are“, spune medicul, amintind că, spre exemplu, s-a dovedit că micuţii nu pot transmite tuberculoza.
”Cancelaria este un pericol mai mare. Acolo se bea o cafea, se mai fumează o ţigară, se stă la o şuetă, se mai ceartă. Un profesor care vorbeşte fără mască este foarte periculos. Şi pentru copii şi pentru ei“, spune medicul, care menţionează că, în schimb, scurtarea orelor ar fi benefică, pentru că un copil mic nu poate sta mai mult de 3 ore cu masca.
Creşterea imunităţii în faţa virusurilor ar trebui să fie, de fapt, preocuparea părinţilor. O putem face asigurându-le o alimentaţie echilibrată, ne sfătuieşte medicul.
Până acum, în România, copiii care s-au infectat au fost fie asimptomatici, fie au avut forme uşoare. Spitalele au pregătit, însă, şi secţii de terapie intensivă pentru cei mici. De exemplu, la Târgu Cărbuneşti în judeţul Giurgiu a fost mărit numărul de paturi, dar a fost achiziţionată şi aparatură nouă.
În secţia de pediatrie a spitalului Covid din Târgu Cărbuneşti sunt pregătite pentru copii 5 paturi de terapie intensivă, în cazul în care vreunul ar avea simptome grave. Şi tot în secţia de pediatrie mai sunt alte 30 de paturi pentru copiii cu forme mai uşoare ale bolii. În acest moment, însă, sunt internaţi doar trei copii. De la începutul pandemiei, la Spitalul din Târgu Cărbuneşti, au fost internaţi 33 de copii, toţi cu forme uşoare de COVID-19. Cel mai mic dintre pacienţi avea două săptămâni, iar cel mai mare, 18 ani.
„Până acum nu au pus probleme, copiii au avut forme uşoare, cel mult o pneumonie virală. Ţinând cont că vor intra în contact mai mulţi copii, ne aşteptăm să crească un pic cazurile. Să sperăm că n-o să dezvolte forme grave, dar ne e teamă de gripă, de alte afecţiuni ale sezonului de toamnă-iarnă, să nu se suprapună”, spune medicul Loredana Făiniş.
În România, din numărul total al pacienţilor infectaţi cu COVID-19, 6% sunt copii.