România are 1,2 milioane de șomeri. Cei mai afectați angajați de criza coronavirusului

Ultima actualizare:

    Aproape 1,2 milioane de români sunt șomeri, după criza de coronavirus
Aproape 1,2 milioane de români sunt șomeri, după criza de coronavirus

Criza coronavirusului și-a pus amprenta puternic pe economie. Multe domenii sunt la pământ, iar angajații se află în șomaj tehnic. Rata somajului în hoteluri și restaurante a ajuns la 60%, iar România are în total aproape 1,2 milioane de șomeri.

Criza cauzată de epidemia de coronavirus, care a dus la instituirea stării de urgență pe teritoriul României, a paralizat activitățile din turism. Aceasta fiind, de altfel, ramura de activitate cea mai afectată, prima care a intrat în criză și ultima care va ieși din ea.

Astfel, rata șomajul în hoteluri și restaurante a ajuns la 60% și, în condițiile  de acum, riscă să urce până la 90% în perioada următoare, potrivit estimărilor Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Reprezentanții din Turism: ”Situația este dramatică”

”Pe lângă acești șomeri, aproximativ 50.000 de persoane de pe Litoral se află într-o situație dramatică, deoarece au încetat șomajul la 1 aprilie și nu mai au nici o sursă de venit. Aceștia au contracte de muncă pe perioada determinată de 6 luni și nu vor mai beneficia în anul 2020 de indemnizație de șomaj, deoarece nu vor îndeplini condiția stagiului de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni, având în vedere că nu pot fi angajați pentru că hotelurile de la mare au activitatea sistată”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv FPTR.

În această situație, în jur de 19.000 de salariați sezonieri vor rămâne în acest an fără nici un venit, salariu sau indemnizație de șomaj. Asta pentru că societățile de turism care funcționează sezonier nu își vor mai desfășura activitatea în condiții normale, iar salariații sezonieri este posibil să nu mai fie angajați deloc sau, în cel mai bun caz, doar pentru o perioadă mai scurtă.

Astfel, FPTR a solicitat în regim de urgență emiterea unui act normativ pentru stabilirea în mod excepțional, pentru acest an, a unui stagiu de cotizare de 8 luni, în loc de 12 luni, pentru angajații sezonieri, prin derogare.

În acest fel și ei ar putea primi ajutor de la stat. Cele mai recente date publicate de Ministerul Muncii arată că peste 1,2 milione de români se află în șomaj.   

Dintre aceștia, 952.929 au contracte individuale de muncă suspendate și 194.824 încetate.

Din totalul de 952.929 contracte individuale de muncă suspendate, 12,4% reprezintă șomerii din hoteluri și restaurante. La sfârșitul anului trecut, 194.519 lucrau pe acestă zonă.

Înainte de criza provocată de coronavirus, în România erau 250.000 de șomeri. 

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/cati-romani-sunt-somaj-tehnic-cifre-ingrijoratoare

https://www.click.ro/news/national/somaj-tehnic-de-azi-se-pot-depune-cererile-pentru-somaj-tehnic-procedura-si-acte

https://www.click.ro/news/national/somajul-tehnic-6-lucruri-pe-care-trebuie-sa-le-stii-daca-patronul-te-trimite-acasa-ce

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net