România, pe primul loc la rata deceselor provocate de Covid-19. De ce nu reușim să tratăm cazurile grave

Ultima actualizare:

    Sistemul românesc de sănătate nu reușește să trateze cu succes cazurile grave de Covid-19foto: Shutterstock
Sistemul românesc de sănătate nu reușește să trateze cu succes cazurile grave de Covid-19foto: Shutterstock

De aproximativ o lună și jumătate, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la rata deceselor provocate de Covid-19. Potrivit medicului Alexandru Rafila, reprezentantul țării noastre la OMS, această situație reflectă incapacitatea sistemului sanitar de a trata cu succes cazurile grave.

România este țara cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19, din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori, potrivit unui raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). Raportul ECDC prezintă situația din ultimele două săptămâni, dar România este pe primul loc de aproximativ o lună și jumătate, a spus dr. Alexandru Rafila la Digi24.Ceea ce este și mai îngrijorător este faptul că următoarele țări din acest clasament tragic înregistrează o rată cu mult mai mică decât România.

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoria persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a spus Rafila.

Citește și:

Ce l-a salvat pe soțul Andreei Esca în lupta cruntă cu COVID-19: «A fost pe ventilație mecanică»

„E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment”, a adăugat specialistul.

„Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități”, a precizat Rafila.

Rafila a arătat că unele spitale sunt suprasolicitate, iar unitățile de terapie intensivă din unele localități sunt sub presiune.

„Bănuiesc că astfel de suprasolicitări – și ale personalului medical, sunt oameni care lucrează acolo de mult timp, fără concedii, sub presiune foarte mare – și atunci trebuie să găsim o soluție astfel încât să repartizăm această povară și în alte zone, care sunt mai puțin afectate în acest moment. Asta este opinia mea, bineînțeles”, a spus Rafila.

Citește și:

Virusul ucigaș face ravagii! 15 județe și Capitala sunt pe un trend ascendent al infectărilor cu COVID-19

România a înregistrat o creștere accelerată a numărului de cazuri în ultima lună

Medicul mai arată că, pe baza statisticilor ECDC, se vede că România s-a aflat într-o creștere accelerată a numărului de cazuri, alături de Bulgaria, în ultima lună.

„Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune”, a spus Rafila.

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net