România a pierdut soiul de roșii «Inimă de bou»

Ultima actualizare:

    Soiul de tomate “Inimă de Bou”  este înregistrat  acum în Franţa
Soiul de tomate “Inimă de Bou” este înregistrat acum în Franţa

S-a ales praful de legumele gustoase de odinioară! În ultimele decenii, România a pierdut mii de soiuri vechi de legume, care au fost înlocuite cu seminţe din import. Un studiu realizat de cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea Experimentală din Buzău, arată că lista cuprinde nu mai puţin de 2.647 de soiuri dispărute.

Legumicutura are în grijă cel mai mare număr de specii, dintre care majoritatea sunt plante anuale, cu o capacitate mică de păstrare a seminţei, cel mult trei – patru ani.  

Un studiu realizat de cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea Experimentală Buzău, arată că s-au pierdut 2.647 de soiuri şi că acestea reprezintă doar o parte din patrimoniul genetic românesc. ”Mare parte a creaţiilor biologice, înlocuite din cultură şi neglijate, s-au pierdut pentru totdeauna. Multe soiuri se află conservate în bănci de gene din străinătate, de cele mai multe ori fără acordul statului român”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.  


    „Soiurile noi le-au înlocuit  pe cele tradiţionale”, spune  cercetătorul Costel Vânătoru
„Soiurile noi le-au înlocuit pe cele tradiţionale”, spune cercetătorul Costel Vânătoru

Înlocuirea legumelor vechi cu soiuri din import e principala cauză a pierderilor masive de seminţe. ”În cultura plantelor e ca şi în modă. Se caută anumite soiuri, iar cele vechi sunt uitate. Când îşi aminteşte cineva ce bune erau, de exemplu, vinetele bucureştene, nu le mai găseşte, dacă vrea să le cultive din nou. Grădinarii mai păstrează seminţele vechi dar, în timp, soiurile se deteriorează”, explică specialistul. 

«Apar boli şi dăunători noi»

Astfel, au dispărut aproape complet din grădinile românilor tomatele Mikado, Aurora, Inimă de Bou, Tomata de Ţigăneşti, care sunt mai gustoase şi mai zemoase. ”Au venit soiuri noi şi au fost scoase cele tradiţionale din cultură. Ce se întâmplă cu soiul Inimă de Bou, dacă în locul lui aducem soiul Marissa, din Olanda? L-au mai păstrat pasionaţii de seminţe şi a ajuns să fie înmatriculat în Franţa, iar noi l-am pierdut pentru totdeauna”, arată Costel Vânătoru.  

Mai multe soiuri de tomate româneşti au fost descoperite la banca de gene IPK Genbank Germania. Este vorba despre soiul de tomate Konserva, soiul de tomate Bizon şi soiul de tomate Aurora. Alt exemplu este Ceapa Aurie de Buzău, care a fost găsită în cultură la Banca de Gene din SUA. Totuşi, au fost recuperate 50 de seminţe din acest soi.  


    Ceapa Aurie de Buzău,  într-o bancă  de gene din SUA
Ceapa Aurie de Buzău, într-o bancă de gene din SUA

Potrivit studiului realizat de Vânătoru, lumea vegetală se află în pericol. Pe lângă neglijenţa privind conservarea patrimoniului genetic, acesta este expus unui număr mare de factori agresivi. Industria chimică e nocivă, cu produsele utilizate în agricultură - erbicidele, fertilizanţii, fungicidele şi insecticidele. ”De asemenea, apar boli şi dăunători noi, la care nu s-au găsit soluţii eficiente. De pildă, Tuta absoluta, molia fructelor de tomate. În plus, impactul schimbărilor climatice e devastator”, încheie cercetătorul buzoian.   

Click! spune

Singura unitate din România care are caracter de depozit este Banca de gene de la Suceava. De asemenea, la Buzău e în curs de amenajare o unitate care se va încadra în reţeaua de bănci de gene pe domenii acreditate internaţional, care să colecteze şi să depoziteze resursele autohtone. 

image
image
image
image
image
image
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net