România se înarmează. Anunţul făcut de ministrul Apărării Naţionale

Ultima actualizare:

    Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionalefoto: MApN
Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naţionalefoto: MApN

Mihnea Motoc, ministrul Apărării, anunţă noi achiziţii pentru armată: transportoare blindate, corvete şi încă o escadrilă de avioane F16.

Într-un interviu pentru HotNews.ro, ministrul Apărării Naţionale a anunţat începerea unor noi programe de înzestrare a armatei cu transportoare blindate (primele ar putea fi cumpărate chiar în 2016), corvete multifuncţionale pentru forţele navale şi o noua escadrilă de avioane F16.

Ministrul Motoc a explicat în interviu şi mizele pentru România ale Summitului NATO din iulie, unde Bucureştiul speră să fie adoptată şi “o strategie la nivel aliat de prevenire şi contracarare a ameninţărilor hibride”, precum şi trecerea NATO de la actuala politică de asigurare-reasigurare la o politică de adaptare strategică pe termen lung atât la ameninţările şi riscurile de la est, cât şi la cele de la sud.

Ce planuri are Mihnea Motoc pentru Armată

Armata va demara cumpărarea de transportoare blindate 8x8, de vehicule 4x4 fie pe roţi, fie pe senile, şi de platforme multifuncţionale de transport (camioane cu diverse destinaţii pentru uzul armatei). Prima tranşă de transportoare blindate - în 2016.

Armata are un proiect de completare a capacităţilor de comunicaţii şi informatică (achiziţionare de sisteme moderne şi compatibile).

Fregatele vor fi modernizate în şantiere navale din România. Prima fregată modernizată ar trebui să fie gata în 2018, iar cea de-a două în 2020.

Mihnea Motoc a spus că se gândeşte şi la opţiuni pentru achiziţionarea unor corvete multifuncţionale.

Flota NATO la Marea Neagră va fi deschisă şi unor riverani care nu sunt aliaţi, dar sunt parteneri, cum ar fi Ucraina sau Georgia. “Sperăm să fie posibil că la Summit-ul de la Varşovia să poată fi anunţată o iniţiativa suficient de articulată la Marea Neagră”, a mai spus Motoc.

Mizele principale pentru România de la Summit-ul de la Varşovia sunt, în primul rând, trecerea Alianţei de la o politică de asigurare-reasigurare, cea decisă şi implementată de la Summit-ul din Ţară Galilor din 2014 până la zi, la o politică de adaptare strategică, pe termen lung, a Alianţei, atât la ameninţările şi riscurile de la est, cât şi la cele de la sud.

“În sfera terestră, ceea ce avem în vedere este o prezenţa de nivel brigadă multinaţională, aşezată pe un pilier românesc, pe o contribuţie românească, posibil şi pe o postura de naţiune-cadru, pe care ar exercită-o România, la care s-ar adaugă contribuţii din partea unor aliaţi care deja sunt prezenţi de manieră persistenţa la exerciţiile intensificate din ultima vreme”, a conchis ministrul.

Interviul integral cu Mihnea Motoc îl găsiţi aici

image
image
image
image
image
image
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net