România, în stare de urgență. Măsurile anunţate de Klaus Iohannis: Școlile rămân închise, s-ar putea plafona prețurile la alimente

Ultima actualizare:

    Klaus Iohannis a explicat ce presupune decretul prin care se instituie starea de urgență în România
Klaus Iohannis a explicat ce presupune decretul prin care se instituie starea de urgență în România

Klaus Iohannis a decretat stare de urgență națională pentru 30 de zile. Președintele a explicat în cadrul unei conferințe de presă care vor fi măsurile ce se vor impune în această perioadă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului în rândul cetățenilor. Unele dintre ele se vor lua imediat ce decretul va fi publicat în Monitorul Oficial, iar altele vor fi adoptate în mod gradual, în funcție de cum va evolua situația.

Klaus Iohannis a decretat stare de urgență națională pentru 30 de zile și a explicat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, care sunt măsurile ce vor fi luate de autorități pentru a preveni răspândirea coronavirusului în rândul cetățenilor. Președintele a declarat că următoarele reglementări ar putea afecta domenii precum sănătatea publică, domeniul social, economic, financiar, justiția, învățământul, dar și drepturile și libertățile fundamentale ale românilor.

Starea de urgență națională a fost decretată pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 30 de zile. Acest lucru presupune adoptarea unor măsuri excepționale care ne-ar putea afecta pe toți în mod direct. Este vorba despre măsuri ce se iau imediat, dar și unele care ar putea fi adoptate gradual, în funcție de cum evoluează situația la nivelul țării. Iată care sunt acestea. 

Școlile rămân închise cel puțin 30 de zile

Creșele, grădinițele și școlile vor fi închise pe perioada stării de urgență, iar asta în primul rând pentru protejarea copiilor, a elevilor și studenților. De asemenea, se suspendă toate activitățile din învățământul preuniversitar și universitar. Școlarizarea se va putea face online sau prin sistemul Teleșcoală. „Salut efortul cadrelor didactice, dar şi al tuturor celor care au propus şi oferă soluţii de pregătire academică alternativă, fie online, fie prin intermediul televiziunii, pentru ca elevii să traverseze această perioadă dificilă cu cât mai puţine lacune. Tehnologia ne oferă astăzi un avantaj considerabil în acest sens”, a declarat Iohannis.

Starea de urgență ar putea plafona prețul alimentelor de bază
Starea de urgență ar putea plafona prețul alimentelor de bază

S-ar putea plafona prețurile la medicamente și alimente de bază

Pe perioada stării de urgenţă, dacă va fi nevoie, se pot plafona preţurile la medicamente şi aparatură medicală, la alimentele de strictă necesitate şi la serviciile de utilitate publică, cum ar fi energia electrică şi termică, gaze, alimentare cu apă, salubritate, carburanţi, în limita preţului mediu din ultimele trei luni dinaintea declarării stării de urgenţă. „Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi a complicaţiilor acestora se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României şi se suportă din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate! Pentru persoanele izolate la domiciliu, ca urmare a măsurilor de limitare a răspândirii COVID-19, se vor stabili măsuri de sprijinire, care vor fi puse în aplicare de autorităţile administraţiei publice locale, a subliniat președintele.

Protecție socială pentru anumiți angajați

Angajatorii şi angajaţii afectaţi de efectele crizei COVID-19 vor fi sprijiniţi prin derogări de la prevederile legale în vigoare. „Angajaţii şi familiile acestora din sectoarele economice a căror activitate este afectată sau chiar oprită total sau parţial pe perioada stării de urgenţă prin decizii ale autorităţilor publice, vor beneficia de protecţie socială. Pe perioada stării de urgenţă, prevederile legii privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ, nu se aplică angajaţilor sistemului naţional de apărare, angajaţilor de penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice şi altor categorii stabilite după caz. Aceste categorii de personal au însă dreptul la o majorare a salariului în cuantumul prevăzut de Legea nr. 19/2020, în situaţia în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege, a explicat Klaus Iohannis. Tot în sprijinul angajaţilor şi angajatorilor se introduce posibilitatea ca, în instituţiile şi autorităţile statului şi în societăţile cu capital privat, acolo unde se poate, să se lucreze la domiciliu sau în regim de telemuncă. De asemenea, oamenii trebuie să ştie că nu mai este necesară deplasarea la sediul instituţiilor pentru depuneri de cereri pentru acordarea beneficiilor şi prestaţiilor sociale, acestea pot fi depuse pe cale electronică.

În spitale, medicii ar putea fi angajați fără a mai susține concurs
În spitale, medicii ar putea fi angajați fără a mai susține concurs

În Ministerul de Interne și spitale se fac angajări fără concurs

În structurile Ministerului Afacerilor Interne, în unităţile sanitare şi în serviciile de asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personalul necesar pentru a suplimenta nevoile medicale apărute. De asemenea, am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru achiziţionarea de materiale, echipamente şi medicamente în perioada pandemiei prin procedura de achiziţie directă. Am simplificat, de asemenea, proceduri de decontare şi alocare a banilor, astfel încât în domeniul sanitar să se poată realiza rapid toate operaţiunile necesare”, a declarat Iohannis.

Se asigură continuitatea serviciilor de utilitate publică

În domeniul economic, Guvernul poate adopta măsuri de susţinere a operatorilor economici din domeniile afectate de COVID-19 şi va anunţa în curând pachetul de soluţii pregătit. În această perioadă de criză, producţia şi întreaga economie trebuie să fie pregătite să susţină combaterea răspândirii infecţiei cu noul coronavirus. Totodată, se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică, precum şi funcţionarea optimă a sistemului energetic naţional”, a precizat Klaus Iohannis.

Măsuri în domeniul justiției: se vor judeca doar cazurile de urgență maximă

Instituirea stării de urgenţă produce efecte şi în domeniul justiţiei. În această perioadă, activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită. Lista acestor cauze se stabileşte de conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, de colegiile de conducere ale curţilor de apel, iar Consiliul Superior al Magistraturii va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare. Pentru judecarea proceselor, instanţele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeaşi zi, şi vor dispune măsurile necesare pentru desfăşurarea şedinţelor de judecată prin videoconferinţă.

Măsurile anunțate de Klaus Iohannis, pe scurt. Cele mai importante declarații

  • „Şcolile vor fi închise. Activitatea din învățământul preuniversitar şi universitar se suspendă”. 
  • „Dacă va fi nevoie, se pot plafona, preţurile la medicamente, alimente de primă necesitate, utilităţi, carburanţi, în limita preţului mediu din ultimele trei luni”. 
  • „Serviciile medicale pentru tratatea coronavirusului se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României”.
  • „Angajatorii vor fi sprijiniţi, iar angajaţii vor beneficia de protecţie socială”.
  • „Pe perioada strării de urgenţă prevederile legii privind acordarea de zile libere în situaţia închiderii unităţilor nu se aplică celor din sistemul naţional de apărare și celor din sistemul sanitar. Aceştia au dreptul la o majorare a salariului în situaţia în care celălat părinte nu beneficiază de dreptul prevăzut în această lege”.
  • „Nu mai este necesară deplasarea la sediul instituţiilor pentru depuneri de cereri pentru prestaţii sociale, acestea fiind depuse elecronic”.
  • „Am dispus ca în structurile MAI, unităţi sanitare şi servicii asistenţă socială să se poată angaja fără concurs personal suplimentar”.
  • „Am dispus asigurarea sumelor necesare în bugetul Ministerului Sănătăţii pentru echipamente, medicamente, prin achiziţie directă”.
  • „Am simplificat proceduri de alocare a banilor astfel încât să se facă toate operaţiunile necesare rapid„. 
  • „Guvernul va anunţa în curând pachetul de măsuri economice stabilit”.
  • „Producţia şi întreaga economie trebuie să fie pregătite să susţină combaterea epidemiei”.
  • „Activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită. Lista cauzelor e stabilită de ÎCCJ şi colegiile de conducere a curţilor de apel. Pentru judecarea proceselor instanţele pot da termene scurte de la o zi la alta şi dispun măsuri pentru ca şedinţele să fie prin videoconferinţă”.

Citește și: 

România, în stare de urgență. Măsurile care se vor aplica gradual, dacă se agravează situația. S-ar putea închide anumite locuri publice

Poliţistul de frontieră din Iaşi infectat cu Covid-19: „Sunt izolat de tot ce înseamnă viaţă”

image
image
image
image
image
image
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net