România, sub valul restricţiilor. Ce măsuri iau autoritățile pentru a ține sub control pandemia

Ultima actualizare:
Comuna Cuca din județul Galați  a intrat în carantină de joi dimineața
Comuna Cuca din județul Galați a intrat în carantină de joi dimineața

Batem record după record, iar joi a fost o nouă zi neagră pentru România. Am înregistrat 3.130 de noi cazuri de îmbolnăviri, dintre care 549 numai în Bucureşti. Comitetele pentru situaţii de urgenţă din zeci de judeţe s-au întrunit şi au impus măsuri în localităţile unde rata de infectare depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori.

Cele mai sumbre previziuni ale medicilor, din păcate, s-au adeverit. Odată cu toamna, am ajuns să depăşim 3.000 de cazuri pe zi. România se întoarce, încet şi sigur, la restricţiile din primăvară: 378 de şcoli funcţionează în scenariul roşu, s-au închis restaurante, cafenele, cluburi, teatre, cinematografe, săli de jocuri de noroc, se recomandă telemunca, purtarea măştii e obligatorie şi afară, în apropierea şcolilor sau în toate locurile publice aglomerate. Ba mai mult, o localitate din Galaţi a intrat în carantină, iar oamenii au revenit la declaraţiile pe proprie răspundere de acum 6 luni.

Aceste măsuri au fost impuse doar în localităţile unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori. Fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă a luat, punctual, măsuri diferite, în funcţie de nevoi. Cele mai multe restricţii sunt în Arad, Olt, Alba, Galaţi, Vaslui, Neamţ, Prahova, Buzău, Giurgiu, Vâlcea, Dâmboviţa, Ilfov şi Bucureşti. 

Declarațiile pe proprie răspundere  devin iar obligatorii
Declarațiile pe proprie răspundere devin iar obligatorii

Restricţii în 25 de localităţi din Vâlcea 

În judeţul Vâlcea sunt localităţi unde rata de infectare ajunge chiar la 3/1.000 de locuitori. Astfel, autorităţile au decis să reducă activitatea restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor la o treime din capacitate, să închidă sălile de jocuri de noroc, să suspende concertele, evenimentele culturale şi private (nunţi, botezuri, pomeni, parastase) organizate în spaţii închise, să interzică târguri şi pieţe volante. De asemenea, s-a dispus obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise, dacă sunt mai mult de două persoane care nu fac parte din aceeaşi familie. Firmele au obligaţia să instituie telemunca, sau să decaleze programul de lucru al angajaţilor. 

Se închid restaurantele din Timiş 

În judeţul Timiş, 16 localităţi sunt vizate de restricţii, pentru o perioadă de cel puţin 14 zile. Este vorba despre localităţile: Buziaş, Făget, Sânnicolau Mare, Belinţ, Dudeştii Noi, Dudeştii Vechi, Dumbrăviţa, Găvojdia, Ghiroda, Ghizela, Giroc, Moşniţa Nouă, Şag, Saravale, Teremia Mare, Valcani. Aici, toate restaurantele şi cafenelele care funcţionează la interior se închid, masca devine obligatorie în toate spaţiile publice deschise pentru persoanele cu vâsta de peste 5 ani, sunt interzise spectacole, concerte şi festivaluri.  


    Declarațiile pe proprie răspundere  devin iar obligatorii
Declarațiile pe proprie răspundere devin iar obligatorii

O comună din Galaţi a intrat în carantină 

Comuna Cuca din judeţul Galaţi a intrat în carantină de joi dimineaţa, după ce rata de infectare a ajuns la 4,74 cazuri la mia de locuitori. Timp de 14 zile, locuitorii vor circula doar cu declaraţia pe proprie răspundere la purtător. La intrările în localitate s-au instituit filtre, iar deplasările în zona carantinată sunt permise doar cu motive justificate. 

Oamenii trebuie să prezinte jandarmilor şi poliţiştilor legitimaţia de serviciu, adeverinţa de salariat ştampilată şi semnată de angajator sau declaraţia pe proprie răspundere. Voluntarii vor asigura alimente, medicamente şi bunuri de strictă necesitate pe baza unei adeverinţe eliberate de Primăria Cuca.  

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net