România, în valul 3. Măsuri și restricții posibile pentru a ține pandemia sub control

Ultima actualizare:

    Autoritățile discută aprins despre noile măsuri și restricții care vor fi impuse românilor în contextul pandemiei de Covid-19
Autoritățile discută aprins despre noile măsuri și restricții care vor fi impuse românilor în contextul pandemiei de Covid-19

România se află în valul trei al pandemiei de coronavirus, iar numărul îmbolnăvirilor crește alarmant de la o zi la alta. La fel și numărul pacienților internați la terapie intensivă. Spitalele au rămas fără paturi, iar virusul bagă în carantină oraș după oraș. Inclusiv Bucureștiul ar putea intra în lockdown. Autoritățile nu se grăbesc însă să adopte o astfel de măsură. Deocamdată au ieșit la rampă cu noi măsuri și restricții ce-ar putea intra în vigoare în zilele următoare atât în București, cât și în țară. Deocamdată însă nimic nu este oficial.

Discuțiile privind noile măsuri și restricții ce-ar putea fi impuse pentru prevenirea răspândirii cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19 continuă la nivel înalt. În ultimele zile am fost martorii unor declarații făcute pe bandă rulantă. Au ieșit la rampă Raed Arafat, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, însuși premierul Florin Cîțu, prefectul Capitalei Alin Stoica, dar și directori din cadrul Direcției de Sănătate Publică. 

Joi, 25 martie, urmează să se întrunească Comitetul Național pentru Situații de Urgență, iar în urma ședinței (dacă va avea loc) vom afla oficial ce ne așteaptă de acum încolo. 

Însă, chiar dacă deocamdată nimic nu este sigur, zvonuri există, iar întrebarea care se află pe buzele multora dintre noi este „Se închide sau nu Bucureștiul?” Căci afirmațiile oficialilor făcute pe marginea acestui subiect atât de sensibil de multe ori s-au contrazis. De exemplu, Prefectul Capitalei, Alin Stoica, spunea la un moment dat că dacă incidența sare de 6 la mia de locuitori, pe Capitală se pune zăvorul. Apoi, la distanță de două zile a revenit și a vorbit despre motivele pentru care Bucurestiul nu poate fi carantinat. 

Nimeni nu știe nimic sigur, propuneri sunt foarte multe, analizele în dezbatere. O decizia finală va fi luată însă în foarte scurt timp. 

România, în valul 3. Noi măsuri și restricții aflate în discuții și dezbateri

Potrivit propunerilor discutate și variantelor care se află pe masa guvernanților, va exista o diferențiere între restricțiile impuse în weekend și cele din restul săptămânii, scrie digi24. 

Propunerile sunt:

  • magazinele să fie închise la 16; 
  • circulația să fie restricționată de la ora 20.00 pentru weekend; 
  • acolo unde incidența este crescută - se discută încă dacă să se ia în calcul un prag de 3,4 sau de 5 la mie - vor fi restricții naționale.
  • carantină pe timp de noapte

Raed Arafat, despre carantină de noapte și carantina de weekend 

Despre variantele aflate pe masa guvernanților a vorbit aseară, la Digi24, șeful DSU Raed Arafat. Întrebat dacă este de acord să fie impuse măsuri suplimentare și eventual o carantină prelungită pe timp de noapte, Raed Arafat a spus că  astfel de măsuri au demonstrat că au avut succes în alte țări.

„Da. În anumite momente și poate pentru a reduce activitățile neesențiale, da. Vedem țări care au aceste carantine de noapte, care încep de la 18 în Franța, de la 21 în alte țări, iar la noi la 22. Da, este o măsură importantă care poate să reducă contactul și mobilitatea care duc la răspândirea virusului. (...) Noi nu am fost adepţii unor măsuri dure, unor măsuri radicale, dar nici nu putem să stăm să vede cum unii încalcă regulile sau nu respectă regulile şi cum spitalele sunt pline cu pacienţi", spune Raed Arafat. Raed Arafat a respins ideea unei carantine totale de weekend.

Prefectul Capitalei, despre restricțiile care vizează Bucureștiul

Întrebat despre măsurile propuse de DSP București, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a spus că el nu a văzut o analiză, ci doar niște propuneri de măsuri. „Măsurile se iau pe baza unor analize serioase, dar nu le-am văzut până acum. Analizele trebuie să se bazeze pe niște date precise. Atunci când vom lua măsurile trebuie să le spunem oamenilor exact care este orizontul de timp", a afirmat prefectul, tot la Digi 24.

Restricțiile propuse pentru Capitală sunt:

  • Obligativitatea instituțiilor și autorităților publice de a face la intrarea în sediu triaj epidemiologic și de a asigura dezinfectarea mâinilor
  • Obligativitatea de a asigura programul decalat al angajaților, atât la nivelul autorităților publice, cât și la nivelul operatorilor economici
  • Participarea zilnică în sistem online a preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ
  • Interzicerea organizării de evenimente sau activități private pentru copii în spații închise precum afterschool-urile
  • Închiderea locurilor de joacă amenajate pentru copii în parcuri, între blocuri
  • Interzicerea activităților și competițiilor sportive pentru amatori. Cele profesioniste rămân deschise.
  • Pentru spațiile comerciale - magazine, hipermarketuri, mall-uri - obligativitatea de respectare a spațiului de 4 metri pătrați pentru fiecare persoană, distanță de 2 metri între persoane. Fiecare comerciant trebuie să facă un calcul pe suprafața utilă pe care o are.
  • La evenimentele private - înmormântări, cununii, botezuri - număr maxim de 16 persoane, care include și persoanele care oficiază slujba religioasă.
  • Este interzisă desfășurarea de activități în cluburi, baruri discoteci. Terasele rămân deschise, dar cu respectarea regulilor.

Noile restricții în Capitală ar urma să fie decise de către Comitetul pentru Situații de Urgență București.

Intră sau nu București în carantină?

Cel mai probabil, Bucureștiul nu va intra în carantină, deși incidența cazurilor de îmbolnăvire a depășit pragul de 6 la mia de locuitori. Printre motive se numără și faptul că Bucureștiul ține în spate 25% din economia țării, după cum spunea marți prefectul Capitalei.  „Bucureştiul, dacă este să judecăm, are cam 25% din economia naţională, mare parte din populaţie, este o aglomerare urbană destul de mare, trebuie luate în considerare toate aceste elemente în momentul în care se impun măsuri, ca să ştim dacă acele măsuri sunt sau nu eficiente”, a spus el.

image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
africa in2 jpg
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net