Românii ar putea plăti un preț separat pe ambalajul produselor cumpărate! Cât va fi taxa

Ultima actualizare:

    Un proiect de lege vizează o taxă separată pe ambalajele primare ale produselorFoto: Click!
Un proiect de lege vizează o taxă separată pe ambalajele primare ale produselorFoto: Click!

Conform unui proiect legislativ, românii ar putea plăti câte doi lei în plus pentru orice produs, pentru a achita și contra-valoarea ambalajului. Cu alte cuvinte, pe lângă prețul produsului pe care-l vrem, vom achita separat și o taxă pe ambalaj, bani care vor putea însă fi recuperați dacă reciclăm ambalajul.

Aparent, scopul principal al acestei măsuri ar fi stimularea reciclării, pentru o mai bună gestiune a ambalajelor primare. Chestiunea e prevăzută în Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 și a Legii nr. 249/2015, pus recent în dezbatere la Ministerul Mediului și care se va aplica după ce e aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial, scrie avocatnet.ro.

"Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați: a) să aplice sistemul garanție pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori", este menționat în proiectul de lege. Aceste ambalaje primare pot fi orice obiect, indiferent de materialul din care este confecționat ori de natura acestuia, fiind proiectat pentru a conține, a susține sau a păstra produsul pe toată durata de viață a acestuia. Nu sunt considerate ambalaje primare obiectele care fac parte integrantă din produs, necesare pentru a conține, susține sau a păstra produsul, dacă toate elementele sale sunt destinate a fi utilizate, consumate sau eliminate împreună cu produsul (plic de ceai, membrana de la mezeluri, etc.).

Sistemul de garanție pe ambalaj este, mai exact, un "sistem prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plăteşte vânzătorului o garanție sub forma unei sume de bani care îi este rambursată atunci când ambalajul este returnat".

Operatorii economici sunt însă obligați să informeze cumpărătorul care este prețul produsului și cel al ambalajului, separat. Totodată, consumatorul trebuie informat dacă ambalajul respectiv este reutilizabil și cum poate fi preluat pentru a fi refolosit.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net