Românii care au vâslit 38 de zile pe Atlantic s-au întors acasă

Ultima actualizare:

    Ei sunt cei patru români care ne-au făcut mândri
Ei sunt cei patru români care ne-au făcut mândri

România are noi campioni: Atlantic4 este prima echipă de români care a traversat Oceanul Atlantic vâslind și pe parcursul căruia au doborât trei recorduri. Andrei, Vasile, Ionuț și Marius s-au întors acasă și ne-au povestit cum a fost în aventura vieții lor.

Astfel, cei patru români au plecat pe 14 decembrie 2017 din La Gomera (Spania), în cadrul celei mai grele curse de canotaj din lume, „Talisker Whisky Atlantic Challenge” și au ajuns în Antigua (Caraibe) pe 22 ianuarie, după 38 de  zile, 14 ore şi 32 de minute.

Pe lângă premiera adusă pentru România, ei au stabilit un nou record al cursei pentru cea mai rapidă traversare a Oceanului Atlantic cu o ambarcaţiune de tip PURE de 4 membri, recordul precedent fiind de 44 de zile, 20 de ore şi 22 de minute.

Anterior, încă din sesiunea de antrenament, echipa Atlantic4 obținuse un alt record mondial de viteză, pentru traversarea Mării Negre într-o ambarcaţiune cu vâsle.

Echipa din România a fost a 12-a echipă ajunsă la linia de final, din totalul celor 21 de înscrişi rămaşi în competiţie (solo, duo, trio şi echipe de patru membri), a 9-a în categoria echipelor de câte 4 membri şi prima la categoria de 4 membri cu o ambarcaţiune de tip PURE.

În cele 38 de zile cât a durat competiţia, Andrei Roşu, Vasile Oşean, Ionuţ Olteanu şi Marius Alexe, membrii Atlantic4 au vâslit neîntrerupt, respectând rutina ce cuprindea două ore vâslit şi două ore odihnă, pentru a parcurge traseul de aproximativ 5.000 de kilometri.

Cei patru au petrecut sărbătorile de iarnă în barcă, vâslind, și au avut parte atât de furtuni cu valuri uriaşe, defecţiuni tehnice, dureri fizice, dor de casă, cât şi de vreme caldă, curenţi buni, momente speciale şi peisaje unice.


    În timpul competiției
În timpul competiției

„Pentru mine, aceasta a fost cea mai grea experienţă de anduranţă la care am participat până acum. Durata traversării, dorul de casă, nivelul scăzut de confort, privarea de somn, monotonia, răul de mare, absenţa alimentelor proaspete cu care eram obişnuit - au fost câteva dintre elementele care făcut această experienţă una extrem de dură. Gândul că efortul nostru are un impact direct asupra vieţii pacienţilor HOSPICE, susţinerea primită din partea a mii de români şi relaţia cu coechipierii m-au ajutat enorm să termin această cursă, al carei final a fost extraordinar, întâlnindu-mi familia după aproape două luni”, povestește Andrei Roșu, unul dintre membrii Atlantic4. 

Sosirea Atlantic4 în Antigua a fost deosebit de emoţionantă. Membrii echipajului au fost întâmpinaţi cu aplauze şi strigăte de bucurie de către famiile, prietenii şi susţinătorii prezenţi pe ţărmul Oceanului Atlantic.

Echipa a pornit în aventura de a cuceri Oceanul Atlantic într-o ambarcaţiune cu vâsle, în vederea strângerii fondurilor necesare construirii de către HOSPICE Casa Speranţei a unui centru socio-medical la Adunaţii Copăceni, destinat copiilor diagnosticaţi cu boli rare sau limitatoare de viaţă şi familiilor acestora.

Scopul a fost de a strânge 500.000 de lei necesari demarării proiectului de ridicare a Centrului. O parte din bani, respectiv 36 494 de lei, au fost adunaţi din donaţii individuale, restul de 463 506 lei fiind contribuţia partenerului principal al Atlantic4, Kaufland România.

„M-am antrenat cu toată seriozitatea mea timp de un an şi jumătate: weekend de weekend am vâslit pe mare, iar, în cursul săptămânii, am făcut antrenamente în sala de forţă şi cu simulatorul de vâslit, dar și cursuri de control mental şi pregătire psihică. M-am bucurat de cele 38 de apusuri şi răsărituri de soare, total diferite unul faţă de celălalt. Am înfruntat frig, furtuni, valuri de până la 15 metri, lipsa îndelungată a hainelor uscate, dar am găsit soluții de adaptare la fiecare situație”, mărturisește Ionuț Olteanu.

„Timpul petrecut la vâslit - 12 ore zilnic şi aproximativ 1.250.000 de repetări cu totul - a fost foarte plăcut şi m-am bucurat de asta până la finish, chiar dacă am slabit 14 kg şi am avut o mare surpriză când m-am privit pentru prima dată în oglindă la hotel. Dar a meritat din plin!”, împărtășește Marius Alexe.


    La finalul cursei
La finalul cursei

„Pregătirea minuţioasă fizică şi mentală a acestui proiect a constituit cheia succesului. Traversare Atlanticului a fost o continuare a unui proce de şlefuire personală, de autodepăşire şi de a crea în jurul meu o comunitate de oameni mai buni. Pe lângă momentele dificile, au fost și momente frumoase: la fiecare 2 ore de vâslit, când savuram câştigul în lupta cu milele, când ne bucuram şi ne felicitam că ne simţim bine fizic şi psihic şi ne putem continua activitatea conform planificării de acasă. Mă consider privilegiat că am avut ocazia să pun în valoare acest proiect şi să arăt altora din jurul meu că orice se poate, iar România merită să fie cu fruntea sus prin record de competiţie, nu doar mediocra participare”, povestește dr. Vasile Oșean.

Competiția a aliniat la start un număr limitat de echipe de pe mapamond, având reguli foarte stricte: nicio echipă nu primește niciun suport din exterior în timpul cursei și barca poate fi echipată cu provizii numai la start. Membrii echipei trebuie să facă față unor provocări precum privarea de somn, vâslire în schimburi de două ore, non-stop timp de săptămâni. Barca admisă are o limită de lungime și lățime, poate fi construită numai din anumite materiale și nu va putea fi reparată pe parcurs.

„Talisker Whisky Atlantic Challenge” este cea mai dură cursă de canotaj din lume și constă în traversarea Oceanului Atlantic cu o barcă cu vâsle, pe distanţa de 5000 de km dintre La Gomera (Insulele Canare) şi Antigua.

image
image
image
image
image
image
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net