Românii vor putea fi evacuați din case pentru consolidare antiseism

Ultima actualizare:

    Sute de clădiri din București ar cădea la un cutremur de 7 pe Richterfoto: arhiva personală
Sute de clădiri din București ar cădea la un cutremur de 7 pe Richterfoto: arhiva personală

Locuințele care sunt un pericol pentru cei care le ocupă sau pentru trecători vor fi consolidate cu forța pentru a rezista în caz de cutremur. Cei care locuiesc în imobile șubrede vor putea fi evacuați fără ezitări, dacă refuză lucrările de consolidare, spune vicepremierul Vasile Dîncu. Autoritățile spun că românii trebuie să-și schimbe mentalitatea în ceea ce privește măsurile de protecție civilă în fața dezastrelor naturale.

Proprietatea este sfântă în România, a fiind garantată de Constituție. Însă, când vorbim de dezastre naturale, de risc ridicat de pierderi de vieți omenești, aceasta ar trebui să fie pusă pe locul doi. Reprezentanții ministerului dezvoltării lucrează la un proiect legislativ care să permită evacuarea locatarilor din casele șubrede, dacă aceștia refuză consolidarea. Vicepremierul Vasile Dîncu spune că protecția colectivă este mult mai importantă decât proprietarea individuală. „În mentalitatea publică din România, proprietatea comună este mai puţin importantă decât proprietatea individuală, sau scopurile comune sunt mai puţin importante decât cele individuale. Trebuie să trecem la o schimbare de mentalitate aici, când este vorba de riscuri de dezastre. Este mult mai importantă protecţia colectivă decât proprietatea individuală, atunci când este cazul”, a spus Vasile Dîncu, la finalul unui seminar pe tema utilizării tehnologiei anticutremur, la care au fost invitați experţi din Japonia.

Acesta a precizat că și în prezent primarii pot dispune evacuarea temporară a locatarilor care refuză să-și consolideze imobilele. Cu toate acestea, orice demers al autorităților publice e atacat în instanță, tocmai din pricina faptului că românii pun mai mult preț pe proprietatea individuală.

Numai că, în cazul în care un astfel de act normativ va fi promovat și aprobat, autoritățile statului se vor lovi de o altă problemă. În prezent, primăriile nu dețin suficiente locuințe de necesitate pentru cazarea temporară a celor scoși din casele cu risc seismic. Primăria București deține doar 80 de apartamente de necessitate, situate în două imobile din centrul orașului.

Conform listei întocmite de Primăria Capitalei, în București sunt în prezent 183 de clădiri de locuit care prezintă risc seismic ridicat, care pot cădea la orice cutremur de cel puțin 6 pe Richter. Alte 172 de imobile sunt, de asemenea, cu un grad ridicat de uzură, însă nu reprezintă un pericol imediat.

Anul acesta, Ministerul Dezvoltării, care coordonează programul de consolidare seismică, a prevăzut 25 de milioane de lei în buget pentru astfel de lucrări. Suma, deși de 5 ori mai mare decât cea de anul trecut, nu rezolvă problemele decât a maximum 5 clădiri.    

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net