Românii vor scăpa de executările silite şi vor avea rate mai mici la bănci

Ultima actualizare:
Ana Birchall este deputat al Parlamentului României din decembrie 2012
Ana Birchall este deputat al Parlamentului României din decembrie 2012

Executările silite vor deveni doar o amintire urâtă pentru români. Proiectul de lege al insolvenţei persoanelor fizice, iniţiat de deputata Ana Birchall şi semnat de parlamentari din toate partidele, este foarte aproape de a intra în vigoare.

"Legea ajută debitorii de bună-credinţă să nu mai fie executaţi silit şi să-şi piardă casele. În momentul când ajungi în imposibilitatea de a-ţi plăti datoriile de orice fel, dar în principal vorbim despre debitele la bănci, poţi solicita intrarea în insolvenţă. Pe baza acelei solicitări, omul poate să-şi facă un plan de rambursare pe cinci ani în care să-şi achite datoriile. Avantajele sunt că orice procedură de executare silită care este începută se suspendă pe toată perioada asta şi nicio altă procedură de executare silită nu poate fi începută. Totodată, se suspendă orice plată a penalităţilor şi dobânzilor, pentru că mulţi oameni ajung să plătească dobândă la dobândă şi penalităţi la penalităţi", a declarat Ana Birchall pentru ziarulring.ro.


    Ana Birchall este deputat al Parlamentului României din decembrie 2012FOTO Facebook
Ana Birchall este deputat al Parlamentului României din decembrie 2012FOTO Facebook

O altă lege importantă a deputatei Birchall, care urmează a fi votată, este cea a contractelor de credit, care obligă băncile să convertească toate creditele în moneda naţională, la solicitarea debitorilor. Conversia se va face în ziua solicitată de debitor, care poate avea un curs favorabil acestuia, fapt care va conduce la scăderea ratei bancare. "Orice persoană, fizică sau juridică, care are un contract de credit în orice altă monedă decât moneda naţională are dreptul să solicite conversia creditului oricând, atât pentru creditele imobiliare, cât şi pentru orice altfel de credit. În momentul de faţă, practica băncilor este să refuze, de regulă, cererile de conversie, iar dacă se întâmpla să fie de acord, impuneau costuri de administrare şi garanţii suplimentare. Prin această lege, băncile vor fi obligate să acorde conversia fără alte costuri sau garanţii. Nu am putut să risc întreaga lege pentru particularitatea cu francii elveţieni, dar acolo se poate intra pe clauze abuzive", a precizat deputata Ana Birchall.

Statisticile arată că sumele restante la bănci au crescut de la 2,28 de miliarde de lei, în 2008, la 23,7 miliarde de lei, în 2012.

image
image
image
image
image
image
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net