«Roşiile româneşti sunt la preţ de friptură»

Ultima actualizare:

    În această perioadă, roşiile şi căpşunile au ceva în comun: preţul piperat
În această perioadă, roşiile şi căpşunile au ceva în comun: preţul piperat

Fermierii din faimoasa comună Matca (Galaţi) au ieşit pe piaţă cu primele roşii din recolta 2019. Preţul unui kilogram de tomate, direct de la producători, este între 6,5 şi 9 lei, însă legumele ajung în pieţe cu 15 - 20 de lei. Cumpărătorii strâmbă din nas, dar sunt şi clienţi care bagă adânc mâna în buzunar pentru aceste trufandale.

Agricultorii din zona Matca, recunoscută pentru producţia de roşii delicioase, au izbutit şi în acest an să fie primii legumicultori din Moldova care ies cu noua recoltă.

Deja au fost făcute, în ultimele zile, mai multe livrări (aproximativ 50 de tone), însă grosul producţiei va fi livrat de-abia în perioada următoare. 

Preţul „la uşa solarului” este deocamdată între 6,5 şi 9 lei pe kilogram (în funcţie de soi şi de calitate). În pieţe, preţul roşiilor de Matca este însă mult mai mare, între 15 şi 20 de lei kilogramul, scrie adevarul.ro.

Comercianţii susţin că nu practică un adaos mare şi că diferenţa e dată de cheltuielile de aprovizionare şi de desfacere.

„Transportul e foarte costisitor, din cauza carburanţilor tot mai scumpi. Mai puneţi şi chiria la spaţiul comercial, apa, curentul electric, apoi taxele locale, TVA şi multe altele. Iau cu 9 şi dau cu 15 lei, dintre care doar 1,5 - 2 lei pe kilogram este câştigul efectiv”, se vaită proprietarul unui mic aprozar din Galaţi.

Şi producătorii de tomate din Olt, judeţul cu cei mai mulţi agricultori înscrişi în programul „Tomata“, au ieşit, încă de la sfârşitul lunii aprilie, în pieţe. Cultivatorii luptă acum să-i convingă pe consumatori că preţurile mari au acoperire în calitate. „Au preţ de friptură“, oftează un client, într-o controversă iscată pe Facebook.

„Păi dacă au preţ de friptură, luaţi din Kaufland la 6 lei, stropite cu vopsea şi injectate, din alte ţări! De ce să promovăm legumele noastre? Să le mâncăm pe ale străinilor“, vine şi răspunsul unui producător. 

Discuţiile în contradictoriu continuă, iar consumatorii îi arată cu degetul pe producători, acuzându-i că forţează plantele să ajungă la maturitate prin folosirea unor produse fito-sanitare. “Da, efectiv stimulează coacerea, dar într-un timp normal. Dacă se face pauza de 10 zile până la recoltare, nu se mai regăseşte în plantă, efectiv se elimină, fiindcă planta îl metabolizează”, se apără un fermier din Olt.

Carburanţii şi cartofii s-au scumpit cel mai mult în aprilie

Preţurile au crescut şi mai mult luna trecută, anunţă Institutul Naţional de Statistică. Faţă de aprilie 2018, scumpirile au fost de -aproape 5% la alimente şi 4,4% în general.

Carburanţii au avut în aprilie preţuri cu 5,56% mai mari ca în decembrie. Iar scumpirea de la benzină şi motorină s-a resimțit apoi în preţul tuturor bunurilor transportate.

Cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 32% faţă de începutul acestui an, alte legume cu 23% şi citricele cu 13%. La mărfuri nealimentare, în intervalul de referinţă, energia termică s-a scumpit cu 2,06%, iar la capitolul servicii, s-a consemnat o creştere a tarifelor de 5,57% la serviciile poştale, în timp ce pentru telefonie majorarea a fost de 2,64%.

Prețurile la transportul feroviar au rămas neschimbate și au scăzut la ouă (-5,92%), fasole boabe şi alte leguminoase (-0,16%), dar şi la transportul aerian. După metodologia Eurostat, avem o inflaţie de 4,4% medie anuală, în aprilie 2019, faţă de aprilie 2018.

image
image
image
image
image
image
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net