S-au schimbat regulile cumpărăturilor online. Cum se face plata din ianuarie

Ultima actualizare:

    Sistemul pentru plățile online a fost securizat
Sistemul pentru plățile online a fost securizat

Începutul noului an va startul la reduceri! Astfel că mulți vor profita de chilipiruri și vor face cumpărături online. Pentru că hackerii stau la pândă ca să vă lase fără banii din conturi, băncile au implementat noi protocoale de securizare a plăților electronice. Acestea au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și prespun mai mulți pași de urmat.

Sistemul bancar din România a implementat noi protocoale de securizare a plăților electronice, ce au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

În felul acesta se dorește sporirea protecției și confidențialitatea datelor financiare ale celor care efectuează tranzacții online cu cardul pe site-uri din spațiul economic european. Autentificarea este strictă și trebuie să urmeze mai mulți pași.

  • Autentificare și semnare în aplicația de internet/mobile banking/e-token/wallet a băncii;
  • Cod primit prin SMS + parolă statică (opțiune de back-up în condițiile în care clienții nu au acces la aplicația de internet banking);
  • Cod primit prin SMS + amprentă;
  • Cod generat într-o aplicație de semnare tranzacții (e-token) + amprentă. Având în vedere posibilitatea acordării unor derogări privind instituirea unei perioade de tranziție în implementarea acestei măsuri de autentificare a plăților în anumite state europene, există riscul ca pentru o parte din tranzacțiile transfrontaliere, clienții să întâmpine dificultăți în realizarea acestora.

Reglementarea este unitară pentru toți consumatorii europeni și face parte din Directiva Revizuită a UE privind serviciile de plată (DSP2) și este preconizată să contribuie la creșterea încrederii consumatorilor și să dinamineze plățile electronice, mai ales în acest context pandemic în care se recomandă plata cu cardul.

Românii preferă să plătească cu bani din buzunar

România este unul dintre statele europene în care plățile în numerar ocupă o pondere covârșitoare. Și asta pentru că mulți români sunt încă reticenți să facă plăți online.

Prin autentificarea strictă a plăților electronice, bancherii sunt de părere că și țara noastră ar putea trece la o economie digitalizată în trend cu celelalte economii europene.

Iar cu cât vom plăti mai mult cu cardul cu atât va scădea evaziunea fiscală, ceea ce va contribui la limitarea economiei subterane.

Plata electronică prin recunoaștere facială

Pentru a avea o experiență cât mai ușoară, biometria (autentificarea cu amprentă/ recunoaștere facială) poate fi o opțiune de autentificare a tranzacțiilor, autentificare care are loc în aplicațiile băncilor de internet/mobile banking/aplicațiile de semnare tranzacții (e-token) /wallet-uri.

Aceasta a înregistrat o adopție accelarată din partea consumatorilor, fiind considerată o metodă simplă și rapidă de a efectua tranzacțiile în siguranță, iar noi încurajăm consumatorii să utilizeze aceste metode puse la dispoziție de către băncile emitente din România.

Pentru clienții care nu au acces la o astfel de metodă, băncile vor implementa și alte opțiuni de autentificare a tranzacțiilor, de tipul unei parole statice.

Fiecare emitent de carduri din România a comunicat deja sau umează să comunice clienților care sunt metodele de autentificare a tranzacțiilor online cu cardul și care sunt modificările aduse fluxurilor actuale.

Comunitatea bancară din România este în permanentă legătură cu Banca Națională a României, în calitate de autoritate națională de reglementare, pentru a adopta măsurile care se impun în cazul în care alte state membre UE vor acorda derogări de la termenul prevăzut de implementare.

Citește și: 

Ce trebuie să ştii când faci cumpărături online

Vedete din România, victime ale unor hackeri. Le-au spart mailurile și au luat credite la bancă în numele lor

image
image
image
image
image
image
aeroport cluj pixabay jpg
termometru freepik jpg
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net