Vrei să-ți cumperi o locuință prin Programul Prima Casă? Află că din această săptămână se depun dosarale. S-a dat startul unei noi finanțări.


Și ar fi bine să te grăbești dacă vrei să mai prinzi finanțare. Potrivit digi 24, brokerii de credite spun că cererea este imensă, iar fondurile s-ar putea epuiza într-o lună.

În acest program pregătesc creditarea 16 bănci și vor fi acordate aproximativ 30.000 de împrumuturi.

ING este singura bancă care a anunțat  oficial până acum că a dublat avansul la Prima Casa, de la 5 la 10%. Suma alocată de Guvern pentru 2017 este de 2,5 miliarde de lei, la care se adaugă cele 175 de milioane rămase de anul trecut.

Cei care intră în Programul Prima Casă pot lua împrumuturi de maximum 57.000 de euro pentru locuinţe vechi şi 66.000 de euro pentru cele noi.

Garanţia oferită de stat pentru bănci este de 40% din preţul unei locuinţe vechi şi 60% din cele noi.

Fondul de Garantare a cordat peste 200.000 de împrumuturi, în perioada 2009- ianuarie 2017. Luna trecută, media de dosare depuse zilnic a fost de 42. Creditele sunt acordate de bănci numai în lei, iar durata maximă de rambursare este de 30 ani.  

Locuința achiziționată trebuie să se claseze în clasa A, B sau C de eficiențăa energetică. În plus, bancherii sunt obligați să mențina condițiile pe toată durata contractului de credit.

Spre deosebire de un credit obișnuit, ipoteca va fi instituită în proporție de 50% în favoarea statului și restul de 50% în favoarea băncii.

Cine poate lua credit

Solicitanții de credite Prima Casa vor trebui să îndeplinească următoarele condiții:

-  Nu au deținut și nu dețin în proprietate o locuințăa, individual sau în comun, împreună cu soții lor sau cu alte persoane în suprafață utilă mai mare de 50 mp, cu excepția cotelor părti de locuință dobandite prin moștenire;

- Achiziționează o locuință finalizată sau în diferite stadii de finalizare, inclusiv locuințe construite prin programele derulate de Agenția Națională a Locuințelor;

-  Construiesc de la zero o locuințăa individuală sau în asociere cu alți șase beneficiari, cu condiția să aibă în posesie terenul aferent, iar autorizația de construcție să fi fost primită după data de 23 februarie 2010;

- Dispun de avansul minim necesar;

- Se obligă să constituie un depozit colateral egal cu dobânda datorată pe o perioada de 3 luni;

- Se obligă să nu înstrăineze locuința achizitionată timp de 5 ani de la data dobândirii;  

- Asigură casa împotriva tuturor riscurilor și cesionează drepturile de despăgubire în favoarea statului român.

 

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: