S-a deschis cel mai lung traseu de escaladă din ţară

Ultima actualizare:

    Cel mai nou şi mai lung traseu  de via ferrata din România se  află în Cheile Şugăului-Munticelu,  arie protejată de interes naţional
Cel mai nou şi mai lung traseu de via ferrata din România se află în Cheile Şugăului-Munticelu, arie protejată de interes naţional

Brazi falnici, munţi stâncoşi, susur de izvor, câte un nechezat de cal şi un imens covor verde ce ne încântă privirile şi ne gâdilă tălpile. Suntem în Rezervaţia Naturală Cheile Şugăului-Munticelu (judeţul Neamţ), unde cunoscutul alpinist Constantin Lăcătuşu a inaugurat cel mai lung traseu montan de via ferrata din România.

Pentru cei care nu ştiu, via ferrata e un traseu montan spectaculos, în care temerarii se caţără pe stâncile în care sunt înfipte cabluri, scări şi poduri metalice. Avem opt astfel de trasee în România, iar cel mai nou şi mai lung se află în Cheile Şugăului-Munticelu.

“Via Ferrata Astragalus e primul traseu din România realizat după standarde occidentale. Diferenţa dintre un astfel de traseu şi un parc de aventură este că aici ne aflăm în mijlocul naturii sălbatice. Şi nu oriunde, ci într-o zonă spectaculoasă”, ne-a declarat alpinistul Constantin Lăcătuşu.

simeon stalpnicul png

Numele traseului are o însemnătate specială şi asta pentru că astragalus e o specie de plantă unică, identificată în acest sit pentru prima dată în lume. Lungimea totală a traseului este de 600 de metri, dus-întors, iar altitudinea maximă la care pot ajunge curajoşii este de 1.000 de metri. Merită însă stors şi ultimul strop de energie, pentru că priveliştea e una care-ţi taie răsuflarea. Peretele de stâncă are o înălţime de circa 170 de metri şi pe toată lungimea sa există un cablu de oţel fixat în stâncă, de care se prind sistemele de siguranţă. Nu e nevoie de o condiţie fizică specială, iar traseul are porţiuni de mică dificultate şi o secţiune de dificultate medie.

simeon stalpnicul png

Pe lângă curaj, doritorii au nevoie şi de echipament: cască, ham, kit special de asigurare (dotat cu două loje prevăzute cu carabiniere) şi mănuşi. Toate se pot închiria de la Cabana Ecolog, acolo unde se face şi înregistrarea înainte de a porni la drum. Pe lângă acestea, vizitatorii trebuie să poarte încălţăminte de escaladă. E interzis accesul copiilor sub 8 ani, iar pentru parcurgerea traseului se plăteşte 10 lei. Traseul va fi deschis tot timpul anului, exceptând iarna. Aşadar, dacă vreţi o gură de aer proaspăt şi adrenalină în vene e musai să daţi o fugă până aici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
radiografie pulmonara shutter jpeg
image
image
image
image
image
image
scriitorul jpeg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
italia roma 1024x682 jpg
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net