Salariul unui profesor în România. Cât vor câştiga dascălii

Ultima actualizare:

    Anul acesta salariile profesorilor s-au majorat cu 26 la sutăFoto: Sever Gheorghe
Anul acesta salariile profesorilor s-au majorat cu 26 la sutăFoto: Sever Gheorghe

Negocierile dascălilor cu Guvernul s-au soluţionat în favoarea profesorilor. Sindicaliştii din educaţie au obținut o mărire salarială cu 15% pentru profesori, începând cu 1 decembrie. Click! îţi spune care este salariul unui profesor în România.

Profesorii vor avea de numărat mai mulţi bani la salariu.  Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat că au ob'inut o majorare pentru cadrele didactice care se va face prin ordonanță de Guvern. De mărirea salarială vor beneficia toți angajaţii din Educație, atât cadrele didactice, cât și personalul auxiliar. Salariile mărite vor fi încasate în ianuarie 2016. 

Salariul unui profesor în România. Un profesor debutant va avea peste 1.500 de lei

Peste 300.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ vor primi un plus de 15% la salariu. Mai exact, acum un profesor debutant are salariul brut de 1.380 de lei. Din decembrie va primi cu 200 de lei mai mult, conform calculelor sindicaliştilor. "Vă spun din start că rămânem tot în coada clasamentului pentru că atâta vreme cât în România se alocă din PIB- ul pe cap de locuitor pentru salariul minim în Educaţie cel mai mic procent la nivelul UE şi cu 15% saltul va fi nesemnificativ”, a declarat Marius Nistor preşedintele sindicatului Spiru Haret.

Salariul unui profesor în România. Un dascăl preuniversitar cu experienţă va lua 3.500 de lei

Profesorii universitari au şi ei motive de bucurie. Este vorba despre cadrele didactice care au gradul I şi 40 de ani vechime. salariul maxim al acestora nu va depăşi 3500 de lei. "Această majorare nu este decuplată de legea salarizării. Este un element foarte important în legea salarizării va fi un procent de creştere suplimentar, nu ştim încă cât, vom vedea care este procentul de mărire pentru următorii ani”, a declarat Simion Hăncescu, preşedintele FSLI. Salariul mediu în învăţământ este, în prezent, de 1556 de lei net, potrivit datelor Institutului de Statistică. Dupa majorarea de 15%, va ajunge la 1790 de lei.

Salariul unui profesor. Dascălii au beneficiat de alte două măriri

Deşi efortul financiar se ridică la 1,7 miliarde de lei pe an, după această majorare, salariile profesorilor români vor fi tot printre cele mai mici la nivel european. Dascălii nu sunt la prima majorare. Ei au mai beneficiat anul acesta de alte dăuă măriri de câte cinci procente fiecare. Astfel, potrivit ministrului Educaţiei, în învăţământ, în 2015, salariile au crescut cu 26%. Guvernul a anunţat deja că de anul viitor va intră în vigoare legea salarizării unice, care va aduce majorări pentru toţi bugetarii.

image
image
image
image
image
image
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net