Salvatorii români din Albania, premiaţi! Ce cadou emoționant au primit de la albanezi, de 1 Decembrie

Ultima actualizare:

    Salvatorii români din Albania s-au întors acasăFoto: a1.ro
Salvatorii români din Albania s-au întors acasăFoto: a1.ro

Salvatorii români care au ajutat la căutările victimelor din Albania s-au întors acasă de 1 Decembrie. Aceștia vor fi premiați de autoritățile de la București. Cel mai special cadou l-au primit, însă, de la albanezi, chiar de Ziua Națională. România a trims în mai puţin de 24 de ore de la dezastru produs în Albania o echipă formată din 52 de pompieri, special pregătiţi pentru astfel de misiuni.

Un mesaj de mulțumire a fost proiectat pe panou, în piața centrală din Tirana, potrivit observator.tv. Militarii români au mărturisit că imaginile dezastrului produs de cutremurul din Albania i-a marcat. Salvatorii s-au întors acasă după șase zile de căutări printre ruine. Pe aeroport, cei 52 de militari, voluntari și câinii lor de salvare au fost întâmpinați de ministrul de Interne și deșeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„A fost dificil, cel mai dificil a fost să treci, iniţial, peste partea emotivă, peste partea umană a dezastrului”, a mărturisit Ionuț Olaru (SMURD Floreasca).

Comandantul echipei a declarat că salvatorii nu au încercat decât să își facă datoria: „Niciodat nu ești pregătit pentru așa ceva. Noi am încercat să ne facem cât mai bine datoria.  Primul gând care îţi vine, îţi vine acasă. La rude, prieteni ”. Colonelul l Vasile Pirtea este comandantul echipei de salvatori români, RO-USAR. A plecat în Albania în ziua în care fiul lui se interna în spital pentru o intervenţie chirurgicală. 

Mesajul albanezilor pentru români: „Cu dragoste, vă mulțumim!”

Misiunea salvatorilor români i-a impresionat pe albanezi. De Ziua Naţională a României, în Piaţa centrală din Tirana autorităţile le-au tranmis un mesaj de recunoştinţă:  „La mulţi ani, România! Din partea Albaniei, cu dragoste, vă mulţumim!". Salvatorii români au sprijinit Albania în urma declanşării mecanismului european de protecţie civilă. Într-o situaţie similară, în România, autorităţile declară că se bazează şi pe sprijinul statelor membre. Premierul Albaniei a vrut să le mulţumească personal salvatorilor români, turci, francezi şi italieni veniţi în ajutorul albanezilor. 

„Prietenul adevărat este cel care este alături de tine la greu. Sunteți niște prieteni adevărați și vă garantez că nimeni din această țară nu va uita vreodată ce ați făcut. Și oricând sunteți bineveniți aici ca oaspeți de onoare”, a declarat Edi Rama.

Cutremurul din Albania s-a soldat cu 51 de morți și peste 700 de rănișii. Mii de familii au rămas fără case.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net