Salvatorii sunt în alertă! E potop în 56 de localități din țară, iar de la ora 15.00 avem cod portocaliu de ploi

Ultima actualizare:

    238 de case și 121 de curți au fost inundate, iar pompierii scot apa cu motopompeleFotografii: IGSU
238 de case și 121 de curți au fost inundate, iar pompierii scot apa cu motopompeleFotografii: IGSU

A venit potopul în 56 de localități din țară. 238 de case sunt inundate, iar numărul pompierilor a fost suplimentat. Salvatorii sunt în alertă din cauza codului portocaliu de ploi, care intră în vigoare de astăzi, 14 iunie, de la ora 15.00 și e valabil până mâine noapte, la ora 2.00.

În ultimele 24 de ore, pompierii au intervenit în 56 localități din 17 județe, pentru înlăturarea efectelor negative generate de ploile abundente și vântul puternic.

Suntt afectate Alba, Bihor, Bistrița Năsăud, Cluj, Călărași, Constanța, Covasna, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomița, Maramureș, Mureș, Prahova, Suceava și Tulcea.

Puhoaie de apă s-au revărsat azi-noapte pe străzi
Puhoaie de apă s-au revărsat azi-noapte pe străzi

În cursul zilei de ieri, 13 iunie, și pe timpul nopții, salvatorii au au scos apa din 238 de case inundate, 121 de curți, 63 beciuri și subsoluri, 3 anexe gospodărești, 4 obiective economice, 2 instituții publice și de pe o stradă.

Totodată, din cauza vântului puternic, 52 copaci, 8 stâlpi de electricitate și 3 acoperișuri au căzut pe carosabil și a fost nevoie de intervenția echipajelor de pompieri pentru degajarea acestora.

Copilul de 4 ani luat de viitură a fost găsit mort

Situații deosebite au fost înregistrate în județele Bihor și Mureș. Pe raza localității Valea de Sus, județul Bihor, începând de sâmbătă, pompierii au căutat un copil de 4 ani, luat de o viitură ca urmare a creșterii debitului pârâului Valea de Sus.

La ora 1.30 căutările au fost întrerupte, din cauza conditiilor meteo nefavorabile, însă în au fost reluate în această dimiineață. 

Pentru eficiența operațiunilor de căutare, la fața locului s-a deplasat și elicopterul SMURD Arad. Copilul a fost găsit mort.

O altă situație care se putea solda cu victime s-a produs în localitatea Roua, județul Mureș. De aici au fost salvate din calea viiturii patru persoane : un copil și trei adulți. Persoanele nu au necesitat  îngrijiri medicale.

De asemenea, din cauza unei alunecări de teren și aluviunilor de pe carosabil,  traficul rutier a fost temporar afectat pe DN 13, în Brașv, DJ 107P, în Cluj și pe două tronsoane de drum județean din DJ 750, în Alba, și DJ 135, în Harghita.

Copilul de 4 ani, luat de viituri, a fost căutat de salvatori cu elicopterul, în această dimineață, și a fost găsit mort
Copilul de 4 ani, luat de viituri, a fost căutat de salvatori cu elicopterul, în această dimineață, și a fost găsit mort

”La acest moment, ca urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase sunt în desfășurare intervenții in  județele Ialomița, Mures și Bihor. Evoluția dinamicii din teren rămâne sub atenta monitorizare a Centrului Operațional National din IGSU, iar la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților din zonele afectate”, au anunțat reprezentanții IGSU.

Pompierii sunt în alertă. De la ora 15.00, intră în vigoare codul portocaliu de ploi

Peste 5.000 de pompieri cu peste 3.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase, prognozate pentru perioada următoare.

Administrația Națională de Meteorologie, a emis cod portocaliu, pentru perioada 13 iunie ora 15.00 -14 iunie, ora 2.00. Avertizarea vizează instabilitate atmosferică accentuată, cantități însemnate de apă, averse cu caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină în cea mai mare parte a țării.

Astfel că IGSU a dispus unităţilor subordonate luarea măsurilor necesare pentru prevenirea şi gestionarea operativă a potențialelor situaţii de urgenţă. În judeţele aflate sub incidenţa codului de vreme rea s-a dispus asigurarea rezervei de personal, pentru a putea fi suplimentate efectivele de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.

Totodată, în zonele vizate sunt monitorizate permanent cursurile de apă, pentru a stabili dacă nivelul debitelor acestora poate conduce la producerea inundațiilor. De asemenea, pentru asigurarea acțiunilor în sprijinul administrației publice locale și a comunităților, pompierii militari au verificat și pregătit mijloacele tehnice de intervenție la inundații: motopompe de mare capacitate, bărci și autospeciale cu echipamente pentru evacuarea apei.

La nevoie, inspectoratele pentru situații de urgență vor activa grupele operative și centrele județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

Totodată, pompierii angrenați în gestionarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase din zonele grav afectate, continuă misiunile în sprijinul populației și monitorizează situațiile din teren care pot pune în pericol viața și bunurile.

Evoluția fenomenelor meteorologice va fi atent urmărită din dispeceratul IGSU.

Recomandări pentru populație

  • pe timpul intensificării vântului și căderilor de grindină, adăpostiți-vă în locuințe sau alte spații care vă asigură protecția și să deconectați aparatura casnică;
  • pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcați mașinile în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • având în vedere posibilitatea averselor cu acumulări semnificative de apă, curțați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU. Poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store și a Platformei Naționale de Pregătire pentru Situații de Urgență „Fiipregatit.ro”.

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net