Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel începe anul acesta sâmbătă, 22 iunie, și durează până în 28 iunie. Pe data de 29 iunie, ca în fiecare an, credincioșii ortodocși îi vor sărbători pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. În acest interval, credincioșii care postesc pot mânca pește în zilele de 22 iunie, 23 iunie și 24 iunie.


În vechime, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel era numit Postul Cincizecimii, datorită darurilor Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli. Încă din secolul al IV-lea, există primele mărturii referitoare la Postul Apostolilor Petru și Pavel, în Constituțiile Apostolice. Alte informații despre Postul celor doi Apostoli Petru și Pavel le găsim la Sfântul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului și Leon cel Mare. La început, acest post era ținut numai în cercurile monahale și mult mai târziu s-a extins și în rândul credincioșilor.

Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel nu are o durată fixă

Despre Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel se știe că nu începe la o dată fixă, deoarece începutul său depinde de data variabilă a Sfintelor Paști. În acest an, Postul începe sâmbătă, 22 iunie.

Dezlegare la pește în Postul Sfinților Petru și Pavel

In timpul Postului Sfinților Petru și Pavel, sâmbăta și duminica se mănâncă pește. Este dezlegare la pește și în data de 24 iunie, atunci când credincioșii sărbătoresc Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul. Dacă sărbatoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade miercuri sau vineri, se face dezlegare la pește, vin si ulei.

 

 

 

 

 
 
Loading...