Sâmbătă, 29 iunie, este sărbătoare în pușcăriile din România. Este Ziua Penitenciarelor și, evident, a celor care lucrează aici. Pe această dată, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sistemului.


În baza protocolului încheiat la 20 octombrie 1993, între Ministerul Justiției și Patriarhia Română, s-a decis reluarea activității religioase în penitenciarele din România, sub patronajul spiritual al Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Astfel, ziua de 29 iunie, la care se sărbătoresc Sfinții Apostoli, a devenit și Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România.

Dacă în până acum închisorile își deschideau porțile pentru vizitatori, în special pentru apropiații deținuților, trecuți de 18 ani, iată că anul acesta, s-a decis ca angajatul să fie în prim plan și nu deținuții.

Astfel că familiile îi vor putea vizita pe cei închiși doar dacă sunt programați din timp. Accesul lor se va face pe baza documentelor de identitate valabile și vor avea posibilitatea să stea de vorbă cu aceștia între 30 minute și două ore.

Nici meniul nu va mai fi de sărbătoare, ci unul care se regăsește în planificarea pe zece zile. ”Spre exemplu, dacă azi au mâncare de cartofi cu o friptură și ciorbă de perișoare, mâine pot avea varză  cu o bucată de carne separat, iar desertul este compus, în general, din gogoși și pandișpan, pentru că sunt mai ușor de făcut. Doar de Paște, Crăciun, 1 Decembrie, deținuții primesc un supliment la mâncare”, ne-a explicat Sorin Dumiștracu, președintele Federației Sindicatelor din Penitenciare.

Pușcăriași celebri vor sărbători ”Ziua penitenciarelor” după gratii

Și iată numele sonore aflate, în prezent, după gratii, care vor primi sau nu vizite! Liviu Dragnea, aflat la Rahova, este primul pe listă.

Dacă are dreptul să stea cu apropiații, iubita lui, Irina Tănase, dar și fiul său, Valentin, vor veni să-l vadă. Și e posibil ca și Codrin Ștefănescu să profite de oportunitate ca să vorbească cu fostul lui șef de partid, după cum a promis.

Toată familia, în frunte cu Valentina Pelinel, e posibil să vină și  să petreacă câteva ore prețioase cu Cristi Borcea. Și el este de cinci luni încarcerat la Jilava, dar a mai prins în detenția trecută Ziua Penitenciarelor, când a avut parte de ”porți deschise”.

Radu Mazăre așteaptă după gratii, la Rahova, vizita celor apropiați. Sunt anunțați la vorbitor părinții, iubita, dar și Răducu, fiul fostului primar. În plus, pregătirile de nuntă sunt în toi și a depus deja actele pentru căsătorie.

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, este deja familiarizat cu sărbătoarea din 29 iunie.

El se află după gratii din iunie 2016, după ce a fost condamnat, în iunie 2016, la 5 ani închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal Constanța.

S-au golit pușcăriile de politicieni

Fostul politician PSD a cerut de două ori revizuirea dosarului însă instanțele au respins solicitarea. Nicușor Constantinescu este judecat în alte cinci dosare, în două dintre ele fiind condamnat, în primă instanță, la ani grei de închisoare.

”S-au rărit politicienii din penitenciare. Au fost scoși pe bandă rulantă, după ce instanțele le-au suspendat pedepsele”, ne-au spus surse oficiale din sistemul penitenciar.

Fostul deputat Dan Şova, fostul ministru Constantin Niţă şi fostul şef al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja au fost eliberați în decembrie 2018, pe motiv că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la Instanţa Supremă.

Elena Udrea, dar și Alina Bica au avut parte de același tratament, doar că ele se aflau în arest preventiv în Costa Rica. Dosarele lor de corupție vor fi rejudecate din faza de apel.

 

Citește și:

https://www.click.ro/news/lume/nu-este-o-vila-de-lux-ci-puscaria-de-vis-pentru-orice-detinut-poftiti-penitenciarul

https://www.click.ro/news/national/la-puscarie-este-ca-la-pensiune

https://www.click.ro/news/national/culmea-ironiei-socrii-lui-dragnea-au-lucrat-la-penitenciarul-rahova
 

 

Loading...