Sănătatea, apoape de comă! Banii ajung doar până în septembrie!

Ultima actualizare:

    Așa arată Sănătatea românească: pacienți internați pe holurile spitalelor
Așa arată Sănătatea românească: pacienți internați pe holurile spitalelor

Profesorii au ieșit azi în stradă din cauză că învățământul românesc e subfinanțat. Tot astăzi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Laurențiu Mihai, și-a dat demisia din același motiv. Vin vremuri grele, iar noi am schimbat deja al treilea guvern, într-un singur an.

Ziua a început cu un protest al profesorilor în fața Ministerului Educației. Peste o sută de dascăli au protestat, întrucât ministerul vrea să închidă școli și să comaseze clase pentru a face economie.

Miercuri după-amiază a venit încă o veste proastă. De data asta din Sănătate.

Preşedintele CNAS Laurenţiu Mihai a anunțat că îşi încheie mandatul. De vină este aceeași subfinanțare care macină nu numai Educația, ci și Sănătatea.

„Din păcate, sistemul de asigurări sociale de sănătate din Romania se află în grea suferinţă, iar publicarea Indexului European al consumatorului de sănătate 2017, în care ţara noastră ocupă din nou ultimul loc, nu face decât să confirme acest lucru”, declară Mihai.

„Avem printre cele mai mici cote de contribuţie pentru sănătate, aplicate la cele mici venituri din UE. Mai mult, doar o treime din beneficiarii de servicii medicale plătesc această contribuţie, ceilalţi sunt scutiţi prin diferite prevederi legale. Un astfel de dezechilibru nu poate asigura funcţionarea eficientă, iar discuţiile din prezent privind amânarea depunerii unor declaraţii fiscale, deci şi plata contribuţiilor, prezintă riscuri suplimentare pentru finanţare”, spune Laurenţiu Mihai.

El adaugă că sumele alocate în Legea bugetului pentru anul 2018 ajung doar până în lunile septembrie – octombrie, fiind în mod clar insuficiente pentru acoperirea nevoilor medicale ale populaţiei.

„Modul de finanţare al sănătăţii poate fi modificat doar prin decizie politică, în urma unei largi dezbateri publice pe care mi-aş fi dorit s-o iniţiem. Ceea ce am putut face s-a concentrat pe crearea condiţiilor pentru un acces mai rapid al pacienţilor la servicii şi investigaţii medicale şi un început de debirocratizare a sistemului actual. Poate cel mai important lucru constă în demararea unor verificări ale sistemului informatic pentru a identifica în mod precis care sunt cauzele care duc la funcţionarea defectuoasă a acestuia”, completează Mihai.

Laurenţiu Mihai a fost numit la conducerea CNAS la sfârşitul lunii noiembrie 2017. “Plec de aici nu pentru că mi-am terminat treaba, ci pentru că mi se pare firesc ca atunci când vine un nou guvern să-şi stabilească singur echipa cu care lucrează”, a încheiat Mihai.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
Cimitirul Bellu jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net