Şansă: Un copil de 12 ani din Cehu Silvaniei va fi operat pe cord în Germania pe banii Casei de Asigurări

Ultima actualizare:

Operaţia de care depinde viaţa lui Lorand costă 22.500 de euro, sumă pe care părinţii băiatului nu aveau de unde să o plătească . Rezolvarea a venit din partea Casei de Asigurări de Sănătate, care a aprobat, ieri, documentele necesare pentru decontarea operaţiei, prin formularul E 112.

După luni de zile în care familia lui Lorand, ajutată de prieteni şi cunoştinţe, a încercat, fără prea mult succes, să facă rost de suma necesară operaţiei, ieri a venit şi vestea bună: operaţia, de care depinde chiar viaţa lui Lorand, va fi decontată din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), în baza celebrului formular E 112. „Am semnat ieri documentele, iar astăzi mama băiatului a venit şi le-a ridicat“, a declarat Claudiu Bîrsan, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Sălaj. El precizează că documentele respective atestă calitatea de asigurat a copilului şi că decontarea operaţiei se va face ulterior, între clinica din Germania şi FNUASS.

Operat de un medic român

Potrivit mamei copilului, Maria Csere, costul operaţiei se ridică la 22.500 de euro şi va fi făcută la o clinică din Bad Oeynhausen, Germania, de către un chirurg român. Este vorba despre Eugen Săndică, un medic plecat din Iaşi,  care s-a remarcat după ce a făcut, în premieră mondială, o operaţie pe cord deschis unui bebeluş de numai 600 de grame.

Este a doua operaţie la care este supus Lorand, prima fiind făcută în urmă cu şase ani, la un spital din Budapesta. „Medicii din Ungaria nu au mai vrut să îl opereze, probabil pentru că li s-a părut prea greu, şi aşa am ajuns la domnul doctor Săndică“, povesteşte mama.

Lorand şi mama sa vor pleca în Germania marţea viitoare. „Suntem programaţi la internare în 29 iunie“, precizează Maria. Ea spune că banii pentru drum şi pentru şederea ei în Germania îi are graţie unor oameni cu suflet mare din Cehu Silvaniei, care au pus mână de la mână şi au adunat mai bine de 11.000 de lei.

Vestea bună, că operaţia va fi decontată de Casa de Asigurări, a fost primită cu multă bucurie, dar şi cu emoţie şi lacrimi de copil şi de mama lui. „Este o operaţie foarte grea şi am emoţii uriaşe”, ne-a spus mama, iar cei de la Centrul Sindrom Down din Cehu Silvaniei, unde şi-a petrecut astăzi timpul copilul, ne-au povestit că acesta a plâns întruna la gândul încercării la care va fi supus şi care, de acum, este o certitudine.

Doar două cereri

Anul acesta, la CJAS Sălaj au fost depuse doar două cereri pentru decontarea unor tratamente în străinătate prin formularul E 112. În cazul lui Lorand, acesta a avut de aşteptat răspunsul câteva luni. Alţi doi sălăjeni îşi pregătesc documentaţia pentru obţinerea banilor

image
image
image
image
image
image
cutremur noua papua guinee jpg
Creta FOTO Shutterstock
mihaela bilic instagram jpg
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net