Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri în Lunea Albă, a doua zi de Paște

Ultima actualizare:

    În Lunea Albă trebuie să luăm legătura cu cei dragi și apropiați, cu nașii și părinții
În Lunea Albă trebuie să luăm legătura cu cei dragi și apropiați, cu nașii și părinții

Luni, 20 aprilie, intrăm în Săptămâna Luminată, iar în Lunea Albă se respectă tradiții vechi și mai puțin cunoscute, dar foarte importante pentru toți credincioșii. Iată ce trebuie să faci în a doua zi de Paște!

În a doua zi de Paște – în Lunea Albă - se fac vizite rudelor. Obiceiul se numește umblatul cu pasca. Însă, cum anul acesta nu este posibil din cauza pandemiei de coronavirus și a recomandărilor de izolare la domiciliu, credincioșii vor putea lua legătura cu rudele prin telefon sau pe rețelele de socializare. Finii trebuie să-și sune nașii, iar copiii să ia legătura cu părinții. Tradiția spune că în a doua zi de Paște ne vizităm rudele și aducem pască, cozonaci și ouă roșii.

O altă tradiţie specifică acestei zile este stropirea cu apă, un ritual care are la origine povestea unei fete ce a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos. Ea a fost readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă. În Transilvania, tinerele fete sunt stropite cu parfum de către feciorii îmbrăcaţi în haine tradiţionale. Acestea, la rândul lor, le oferă băieţilor de băut şi câteva mici daruri.

Ziua de luni din Săptămâna Luminată poartă numele de Lunea Albă. Fiind prima zi după Duminica Paștelui, este considerată ziua în care se deschid porţile Raiului şi ale iertării, astfel că orice persoană care moare în acestă zi nu mai trece prin Judecata de Apoi. Tradiţia spune că în această zi trebuie să stropeşti casa cu agheazmă şi să dai de băut la rude. În prima zi din Săptămâna Luminată, în Lunea Albă, ouăle se ciocnesc cap cu dos, conform tradiției. Potrivit obiceiurilor străvechi, masa care se servește în duminica de Paște nu trebuie ridicată timp de trei zile.

Citește și: 

În Săptămâna Luminată se deschid porţile raiului

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net