Săptămâna Patimilor. Denia din Miercurea Mare, Denia Trădării

Ultima actualizare:

    foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

La Denia din Sfânta Miercure Mare, din Săptămâna Patimilor, așa cum au rânduit Sfinții Părinți, au fost pomeniți doi contemporani cu Iisus. În Denia acestei zile se vorbește de Maria, ”femeia păcătoasă”, așa cum este numită aceasta în textile religioase. Maria este ”păcătoasa”care L-a uns pe Iisus cu mir scump, înainte de mântuitoarea Sa patimă.

Evenimentul ungerii lui Iisus cu mir de nard a fost relatat  și de evangheliștul Matei ( în Evanghelia sa - în capitolele 25 și 13-17), şi de evanghelistul Luca ( în Evanghelia care-i poartă numele - în capitolele : 7, 37 și 50).

De asemenea, în Denia din Sfânta Miercure Mare este pomenit și apostolul Iuda Iscarioteanul, cel  care L-a vândut pe Iisus fariseilor pentru o sumă de 30 de arginți. De aceea, Denia  din Sfânta Miercure Mare se numește și Denia  Trădării.

Iisus a petrecut ziua de Miercuri  din Săptămâna Patimilor în Betania

Din precizările evangheliștilor, Mântuitorul a petrecut întreaga zi de Miercuri din Săptămâna Patimilor  în Betania, alături de prietenii lui, în casa lui Simeon Leprosul. Împreună cu Iisus, la masă, erau și ucenicii Săi, Lazăr cel înviat din morţi  şi surorile sale: Marta şi Maria. 

Atunci de Iisus s-a apropiat Maria, femeia păcătoasă

Când Iisus stătea la masă cu prietenii Săi în casa lui Simon Leprosul, de El s-a apropiat o femeie care purta în braţe un vas de alabastru cu mir scump. Aceasta a spart vasul cu mir valoros și a turnat uleiul pe capul şi pe picioarele Mântuitorului. Mirosul mirului s-a răspândit în încăpere  foarte repede și a persistat, multă vreme, iar cei prezenți au purtat numeroase discuții în această privință, pentru că preţul acelui mir depășea suma de 300 de dinari și echivala cu 300 zile de lucru. După ce a spart vasul  de alabastru cu mir, Maria a îngenuncheat la picioarele lui Iisus plângând în hohote , umezindu-i picioarele cu lacrimile ei sincere. După ce i-a șters picioarele cu părul ei despletit, Maria  a folosit  mirul curat de nard curat și frumos mirositor pentru ungerea corpului lui Iisus, cât timp Acesta era în viaţă. Gestul Mariei L-a impresionat pe Iisus care s-a adresat mesenilor:  ” N-o certaţi, le-a spus Hristos pentru ce a făcut!”  Mesenii sperau că, datorită popularităţii, Iisus va fi încoronat ca rege. Auzind această veste, Maria s-a bucurat foarte mult, iar durerea ei s-a transformat în bucurie.

Iisus a iertat-o și pe Maria,  femeia păcătoasă

Când L-a văzut pe Iisus intrând în casa lui Simeon Leprosul, Maria a intrat și ea în casa acestuia aducându-I lui Iisus mirul cel mai scump. Când a intrat în casa lui Simeon Leprosul, Maria a fost însoțită de o mare speranță: că Iisus are s-o tămăduiască şi pe ea, aşa cum l-a vindecat şi pe lepros. Documentele religioase menționează că în acea vreme, leproșii erau blamați de contemporanii lor, deoarece Legea îi considera ”necurați”. Dar Iisus n-a ținut seama de blamul contemporanilor și a venit la cină în casa lui Simeon leprosul și, la scurt timp,  l-a vindecat pe acesta. În ziua de Miercurea Mare, Maria, femeia cea păcătoasă, împovărată de păcate, a fost iertată și ea de Iisus. 

Iuda  a criticat-o aspru pe Maria pentru că a risipit banii

La acest eveniment, petrecut în casa lui Simeon, a fost martor și apostolul Iuda (casierul ucenicilor). El a  criticat-o aspru pe Maria, deoarece, spunea el, Maria a risipit banii cumpărând un mir foarte scump. Iuda pleda pentru economii susținând că fiecare ban trebuie să fie de ajutor săracilor. În realitate însă, așa cum menționează documentele religioase, Iuda sustrăgea pe ascuns din sumele adunate pentru săraci.

Miercuri seara, Iuda L-a părăsit pe Iisus

În ziua de Miercuri, după discuţiile aprinse referitoare la preţul mirului, Iuda Iscarioteanul L-a părăsit pe Iisus şi a mers în secret la casa lui Caiafa, marele preot al Sinedriului care l-a condamnat pe Iisus.  De fapt, nu era prima dată când Iuda se întâlnea în mare taină cu membrii Sinedriului- Tribunalul suprem, care reglementa şi conducea treburile civile şi religioase ale iudeilor.

În seara din Miercurea Mare, Iuda a negociat prețul vânzării lui Iisus

 În seara aceea de Miercuri, Iuda s-a întâlnit cu membrii Sinedriului şi le-a făcut o propunere fără ocolişuri, referitoare la prețul vânzării lui Iisus: „Ce-mi daţi voi mie şi eu vi-L dau pe El Vouă?”. Fără să stea pe gânduri,  fariseii i-au oferit 30 de arginţi, preţul trădării.

Sinedriul avea misiunea să protejeze acuzatul

Documentele religioase precizează că Sinedriul ( tribunalul la vechii evrei) a fost convocat noaptea,  ilegal, chiar în perioada sărbătorii Pesahului, care celebra eliberarea israeliţilor din robia egipteană. De fapt, membrii Sinedriului aveau misiunea să protejeze acuzatul, acordându-i prezumţia de nevinovăţie. În același timp,  membrii acestui Tribunal nu aveau voie să lovească un acuzat.  

Fariseii au grăbit uciderea lui Iisus

Totuși, fariseii, o grupare politico-religioasă influentă în vremea lui Iisus l-au chinuit pe Hristos. Ei  „L-au legat la ochi, l-au lovit peste față și-L   întrebau în bătaie de joc: ”Proroceşte, cine Te-a lovit?”  şi rosteau împotriva Lui multe cuvinte de ocară,  așa cum se menționează în Evanghelia lui Luca ( 22:64 ).

Strategiile lui Iuda pentru uciderea Lui Iisus

Iuda a pregătit diverse strategii care să grăbească arestarea  lui Iisus.  Totodată, Iuda a  influențat decizia personalităților influente din acele  timpuri  (fariseii și cărturarii) care să grăbească uciderea lui Iisus, așa cum se spune în Evanghelia lui Matei ( capitolul  XXVI). 

Și trădătorul Iuda a fost trădat de membrii Sinedriului 

Destul de repede, Iuda a constatat că și el a  fost trădat  de membrii Sinedriului. Mergând la Templu, el şi-a recunoscut greşeala, că a vândut  „sânge nevinovat”. În același timp,  Iuda a realizat că niciodată păcatul lui nu poate fi iertat.

Iuda a aruncat banii primiți pentru trădare și s-a sânzurat!

Cinismul trădătorilor săi l-a determinat pe Iuda să arunce în Templu banii primiţi pentru trădare. La scurt timp după plecarea din Templu, Iuda s-a spânzurat de creanga unui  copac numit de atunci „Copacul lui Iuda”.  

Citește și:

Săptămâna patimilor. Denia sfântă din Marțea Mare

Săptămâna Patimilor și semnificația fiecărei zile. Ce este bine să faci

Parteneri

image
image
image
image
image
image
iluzie optica jpg
Rione Terra Volcano jpg
cirese advertorial img 4 jpeg
norvegia pixabay jpg
Femeie care bea ceai FOTO Shutterstock
Apartament Cannes Foto Booking jpg
strada slanic prahova jpg
istanbul pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net