Săptămâna Patimilor. Marțea Mare și pilda celor 10 fecioare

Ultima actualizare:

    În Marțea Mare în biserici se pomenește pilda celor 10 fecioare care au plecat să-și întâlnească Mirele
În Marțea Mare în biserici se pomenește pilda celor 10 fecioare care au plecat să-și întâlnească Mirele

În Marțea Mare, a doua zi sfântă din Săptămâna Patimilor, preoții amintesc despre pilda celor 10 fecioare, pildă pe care Isus le-a spus-o discipolilor săi. dar și mulțimilor de oameni cărora le-a propovăduit de-a lungul timpului. În această zi, creștinii ortodocși respectă obiceiuri și tradiții vechi și se pregătesc pentru sărbătoarea cea mare, Învierea Domnului.

În Sfânta și Marea zi de Marți în biserici se face pomenirea celor 10 fecioare din Sfânta Evanghelie. În această pildă Isus le vorbește ucenicilor săi despre 10 fecioare, cinci înțelepte și 5 neînțelepte (nebune) care își așteaptă mirele pentru a păși împreună în odaia de nuntă. Mirele este chiar Isus, iar odaia este Împărăția Cerurilor. Femeile pornesc la drum, dar pentru că se lăsa întunericul ele și-au luat candele care să le lumineze calea. Cele cinci înțelepte au luat cu ele și untdelemn de rezervă. Celelalte nu s-au gândit la asta și au plecat doar cu uleiul care se găsea în candelă. Ele au tratat întâlnirea cu neglijență și superficialitate, poate nu au dorit să care greutăți în plus pe drum sau poate nu au vrut să chletuiască prea mulți bani pentru nuntă. Fetele nu s-au gândit însă că Mirele va întârzia la întâlnire și le-a prins noaptea. Ele au adormit, ostenite. De fapt, noaptea reprezintă sfârșitul vieții lor, iar somnul reprezintă moartea.

Când Mirele și-a făcut apariția, fecioarele s-au trezit, iar cele înțelepte au avut candela aprinsă și au văzut drumul pe care trebuiau să pășească. În schimb, fetele neînțelepte au rămas pe întuneric, deoarece untdelemnul lor se consumase. Atunci ele au cerut ajutor și le-au rugat pe cele care aveau lumină să le dea și lor ulei. Deși ar fi vrut să-și ajute suratele, înțeleptele le-au refuzat spunându-le că dacă le oferă nu le va mai ajunge lor. Le-au sfătuit să plece să cumpere de la vânzători. Rămase pe întuneric, cele fără de candelă și lumină au plecat să caute. Însă, când s-au întors, Mirele nu le-a mai primit în odaie. „Doamne, Doamne, deschide-ne nouă!”, l-au rugat bătând în ușă. Însă Domnul a fost neîndurător: „Duceți-vă! Nu vă cunosc pe voi! Căci cum mă veți putea vedea pe Mine, dacă nu aveți ca zestre milostenia?” Mesajul este că fiecare dintre noi trebuie să fie pregătit spiritual pentru revenirea a doua oară a domnului Isus Hristos sau pentru plecarea noastră la El. Iar cine nu este pregătit nu va fi primit în Împărăția Cerurilor.

Marțea Mare, ultima zi în care se mai poate spăla și călca

În Marțea Mare gospodinele trebuie să dea cu mătura, să șteargă praful, să aspire, să spele geamurile și să facă restul treburilor prin gospodărie. De miercuri încolo ele nu mai au voie nici să spele, nici să calce. Această zi sfântă este și ultima în care gospodarii mai pot face munci agricole. Începând cu Marțea Mare, bărbații trebuie să stea pe lângă casă și să-și ajute nevestele la treburile din gospodărie, mai ales că este vorba despre munci grele, solicitante. În această zi, de exemplu, se mătură curțile, se curăță șurile, se repară și se vopsesc gardurile, ce cară gunoiul, iar șanțurile sunt curățate de noroi și nămol. Cei care respectă această tradiție întocmai vor avea parte de un an plin de noroc și le va merge foarte bine. În această zi sfântă, în anumite zone ale țării credincioșii respectă un ritual străvechi: se spală pe corp pentru a seca bolile.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Zambet jpg
regele charles regina margareta jpg
Titanic  sursa   Shutterstock jpg
Atmosferă de poveste la Târgul de Paște de la Craiova foto yolomedia
Hondol Corada Certej  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (11) jpg
Mic dejun jpg
restaurant 449952 1280 jpg
mirela crima dambovita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net