Scad pensiile? Olguţa Vasilescu: ”Cei cu pensii mici pot opta pentru ajutor social”

Ultima actualizare:

    Ministrul muncii, Olguța Vasilescu, a declarat că nu există şansa să scadă pensiile la recalculareFOTO: adevarul.ro
Ministrul muncii, Olguța Vasilescu, a declarat că nu există şansa să scadă pensiile la recalculareFOTO: adevarul.ro

Noua lege a pensiilor va ajunge în Parlament în luna septembrie, a anunțat ministrul muncii Olguța Vasilescu. Demnitarul spune că dacă, din recalculare, reiese că pensia ar trebui să scadă, atunci se poate alege pensia actuală.

Se pare că mult anunțata Lege a pensiilor va intra, în sfârșit, în Parlament pentru dezbatere și aprobare. Cel puțin așa a anunțat ministrul muncii, Olguța Vasilescu, duminică (5 august), la Antena 3.

Ministrul muncii a declarat că nu există şansa să scadă pensiile la recalculare. ”Există chiar un articol în lege care spune foarte clar că dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă se păstrează dreptul acordat în plată”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

Ministrul Muncii a mai spus că pensia minim garantată se păstrează şi că pensionarii care beneficiază de aceasta vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială, scrie România TV, citând declaraţiile ministrului de la Antena 3.  

Noua lege a pensiilor va fi lansată  în septembrie  

”Nu este normal ca o persoană care a contribuit la 30 de ani să fie la pensia minim garantată, la fel ca o persoană care a contribuit poate doi ani şi ia tot pensia minim gatantată. Adică o diferenţiere în funcţie de numărul de ani trebuie să existe, asta este foarte clar. Există un articol în lege care spune foarte clar că, dacă din recalculare reiese că pensia ar trebui să scadă se păstrează dreptul aflat în plată. Ea a crescut de la 400lei, la 640 de lei pe perioada guvernării noastre şi va mai creşte până în 2020, dar vrem să fie o diferenţiere între cei care iau această pensie şi nu au un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Ei vor intra într-o formă de asistenţă socială. Urmează să prezentăm şi această lege care se referă la ei, dar nu vor fi afectaţi, ba dimpotrivă după apariţia acestei legi, vor avea posibilitatea să opteze dacă rămân în sistemul public de pensii sau dacă rămân într-o formă de asistenţă socială. Ori lor, când li se calculează drepturile de pensie pe baza contributivităţii, ei de multe ori ajung la 100-200 de lei şi atunci vine statul şi completează până la 640 de lei. Evident că, prin această lege, păstrând principiul contributivităţii, dacă preferă să rămână în sistem, vor rămîne cu sumele pentru care au contribuit, dar eu sunt absolut sigură că ei vor opta pentru sistemul care îi avantajează”, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.  

Se va schimba formula de calcul a pensiilor

Lia Olguţa Vasilescu spune că în septembrie, Legea pensiilor va fi trimisă în Parlament.

”Săptămâna viitoare suntem pregătiţi să prezentăm legea în ansamblu, pentru că se schimbă şi formula de calcul şi vor avea de câştigat pensionarii. Va fi o perioadă de o lună de zile de dezbatere publică, cu activitatea foarte intensă pentru noi, pentru că avem secretari de stat care sunt pregătiţi să meargă în judeţe să le explice oamenilor. După care va veni la Guvern pentru avize de la ministere, Ministerul de Finanţe şi altele, se propune ca hotărâre de Guvern şi apoi se duce spre Parlament. E foarte posibil să sufere modificări. Sunt bani”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la Antena 3.

image
image
image
image
image
image
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
explozie petromidia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net