Scandal cu pari şi cu pistoale într-un sat din Timiş. “Rumânii bat ţiganii non-stop”

Ultima actualizare:

    Localnicii s-au adunat joi în faţa primăriei din Sacoşu TurcescFoto: "Adevărul"
Localnicii s-au adunat joi în faţa primăriei din Sacoşu TurcescFoto: "Adevărul"

Tensiune în satul Berini, din comuna Sacoşu Turcesc (Timiş)! Un conflict care mocnea de mulţi ani a izbucnit în weekend-ul trecut, când a avut loc o bătaie, cu pari şi cu pistoale, între romi şi români. Joi, localnicii s-au adunat la primărie pentru a le cere autorităţilor să intervină.

Romii şi românii s-au încăierat în Berini! Mai multe persoane au fost rănite, iar un bărbat din „tabăra românilor“ a tras cu pistolul cu bile în plan vertical. Surse din Poliţie au explicat că scandalul a apărut pe fondul tensiunilor mai vechi dintre membrii celor două comunităţi.

“Au sărit cu bâtele pe tata”

„Începând cu mai mulţi ani în urmă, am avut un conflict cu ţiganii, pe motiv că fură din pădure. Ei vând lemne ca să trăiască”, povesteşte Doru Jorz, un localnic. “A mers taică-meu să discute cu ţiganii şi au sărit cu bâtele pe el. Am tras cu arma ca să îmi apăr tatăl. El are şapte lovituri, patru coaste fisurate şi mai multe vânătăi pe corp“, a adăugat Jorz. Romii audiaţi la Poliţie au declarat că, de fapt, ei au fost victime, întrucât se aflau în legitimă apărare.

“Ne-au furat burlanul de la casă”

Ca urmare a conflictului din weekend-ul trecut, zeci de localnici din Berini s-au adunat joi la Primăria din Sacoşu Turcesc, pentru a le cere autorităţilor să intervină. Oamenii au declarat că, pur şi simplu, sunt terorizaţi de membrii comunităţii rrome. „Nouă ne-au furat burlanul de la casă. L-a găsit soţul la cuptorul unei familii de ţigani, pe post de coş de fum“, se plânge o femeie din sat. „Circulă cu maşinile neînmatriculate, înjură, se iau de băieţii care îi avertizează să nu mai fure lemne. Poliţia a fost sesizată de multe ori, a şi venit, dar fără rezultate“, completează Doru Jorz.

Medicul veterinar Daniel Popovici e, de asemenea, revoltat: “Se termină şi pădurea. După ce se termină pădurea, ce se mai întâmplă? Ne termină pe noi cu totul?  Mie mi se calcă grădina de către animalele ţiganilor aproape zi de zi. Am făcut o sesizare. Autorităţile au luat măsuri, dar fără nici un rezultat. A doua zi problemele au continuat“.

Tot la întâlnirea din faţa Primăriei, o femeie se vaită că i s-a furat cazanul de ţuică, iar alta acuză că acum trei ani i-a fost furat porumb în valoare de 4.000 de lei: „Ne fură şi ne vorbesc urât. Este un sat cu probleme. O să ajungem să ne dăm foc unii la alţii?“. “A dat cu spray paralizant, ca să ne moară copiii”La rândul lor, romii se socotesc victime şi spun că, de fapt, ei sunt terorizaţi de români. Cei mai vocali au fost Remus Neda Senior şi fiul său, pe care îl cheamă tot Remus Neda. „Rumânii face dezbinare între rromi şi rumâni. Noi nu am putut asculta o muzică, că a venit Doru cu pistoale, cu bastoane, a spart boxele la oameni”, se lamentează Remus Nada. “Nu am avut coraj să ieşim la un suc cu copiii la butic în sat. Nu am avut coraj să vorbim către rumâni. Îs foarte severi rumânii, bat ţiganii non-stop. Doru ăsta a bătut toţi ţiganii“, adaugă Neda. 

„Ei fură mai mult ca ţiganii. Ce furăm noi? Au furat toată pădurea de la Berini şi au vândut-o în sat. Noi am luat lemne mici şi uscate ca să ne încălzim. A dat cu spray paralizant, ca să ne moară copiii“, trâmbiţează un alt bărbat din grup.

Citeşte articolul complet şi vezi video pe adevarul.ro!

image
image
image
image
image
image
aeroport tulcea delta dunarii jpg
vlad ciurea digi24
2 jpg
chirie apartament jpeg
Al Di Meola  jpg
febra tifoida romani jpg
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
image
actualitate.net
image
actualitate.net