Scandal între PNL și PSD pe prelungirea stării de alertă. Ce propune partidul lui Marcel Ciolacu

Ultima actualizare:

    Purtarea măştilor de protecţie  şi distanţarea socială vor rămâne,  cel mai probabil, în vigoare
Purtarea măştilor de protecţie şi distanţarea socială vor rămâne, cel mai probabil, în vigoare

PSD nu e de acord cu prelungirea stării de alertă pentru încă 30 de zile, fiindcă numărul îmbolnăvirilor cu SARS - CoV - 2 n-a crescut îngrijorător. Partidul lui Marcel Ciolacu are două soluţii: fie o lege care să prevadă că masca şi distanţarea socială rămân obligatorii şi după 17 iunie, fie votează prelungirea stării de alertă, dar nu în forma dorită de Guvern, ci cu puţine restricţii.

În timp ce Guvernul Orban şi preşedintele Klaus Iohannis cer prelungirea stării de alertă, PSD, ALDE şi Pro România, care formează majoritatea parlamentară, au anunţat încă de marţi că se opun. Acesta e motivul pentru care Raed Arafat, secretar de stat în MAI şi apropiat de PSD, a mers miercuri la Parlament, încercând să-l convingă pe Marcel Ciolacu de necesitatea prelungirii.

Raed Arafat, secretar  de stat în MAI,  i-a temperat ieri  pe cei din PSD
Raed Arafat, secretar de stat în MAI, i-a temperat ieri pe cei din PSD

La întâlnire au mai participat Dan Barna, şeful USR, şi Victor Ponta, liderul Pro România. Surse din PSD au explicat pentru adevarul.ro că partidul ia în calcul două variante. 

Refuzul de a prelungi starea de alertă

În urma discuţiei cu Raed Arafat, liderii PSD au decis că purtarea măştii şi distanţarea socială trebuie să rămână în vigoare, pentru a preveni răspândirea epidemiei. Prin urmare, Marcel Ciolacu intenţionează să discute cu premierul Ludovic Orban pe tema unui proiect de lege care să înlocuiască starea de alertă. Astfel, masca şi distanţarea socială (în spaţii închise, în transportul public şi la terase) să rămână obligatorii cel puţin o lună. În acelaşi proiect legislativ, Parlamentul va introduce posibilitatea ca

Prelungirea stării  de alertă, la mâna  Parlamentului
Prelungirea stării de alertă, la mâna Parlamentului

Executivul să pună restricţii  - fie prin hotărâre de guvern, fie prin OUG - doar în judeţele în care vor apărea noi focare. Astfel, din punct de vedere politic, Guvernul Orban ar fi responsabil în continuare pentru gestionarea pandemiei, nu Parlamentul dominat de PSD.  

Prelungirea stării de alertă, cu modificări

Această ipoteză prevede să fie înlăturate toate restricţiile, mai puţin masca şi distanţarea socială. Practic, PSD ar rescrie hotărârea de Guvern prin care s-ar prelungi starea de alertă, susţin sursele citate. Starea de alertă a intrat în vigoare pe 18 mai, pentru o perioadă de 30 de zile. Teoretic, prima zi de libertate ar fi 17 iunie. Până atunci, Guvernul Orban va adopta o hotărâre prin care va prelungi starea de alertă cu alte 30 de zile, dar cu mai puţine restricţii. Hotărârea de guvern privind prelungirea stării de alertă trebuie aprobată de Parlament în termen de cinci zile. Cum Legislativul e în dezacord cu Executivul, hotărârea de Guvern va înceta să producă efecte cel târziu pe data de 21 iunie. Până atunci, Parlamentul fie vine cu o nouă lege, fie modifică din temelii hotărârea guvernului. 

Click spune

Fără acordul Parlamentului, de pe 21 iunie, Guvernul nu va mai putea impune carantina, iar cetăţenii nu vor mai fi obligaţi să poarte mască şi să păstreze distanţarea socială. Pentru a prelungi restricţiile, Guvernul Orban ar putea adop­ta o ordonanţă de urgenţă, însă o decizie care restrânge drepturi va pica la Curtea Constituţională.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
image
actualitate.net
image
actualitate.net