De necrezut! Stagiunea se încheie cu un scandal la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa. Un balerin îşi acuză coregraful că l-a bătut, iar acum Poliţia face cercetări în acest caz. Totul a plecat de la masca de protecţie, pe care solistul Ștefan Răuț a purtat-o pe scenă, în primul act al operei „Prinț și Cerșetor”.


Episod halucinant la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa (TNOB). Solistul de balet Ştefan Răuţ a intrat pe scenă, duminică, 13 iunie, în primul act al operei „Prinţ şi Cerşetor”, cu masca de protecţie pe faţă. Rolul său a fost scurt, dar gestul l-a iritat pe coregraful spectacolului, Horaţiu Cherecheş. „În timp ce mă schimbam, el a intrat și m-a lovit în faţă cu ambii pumni. Mi-am luat şi înjurături. De faţă a fost şi un coleg, apoi a intrat un alt coleg, cetăţean străin. Am încasat-o pentru că am purtat mască sanitară. A zis că i-am stricat spectacolul”, explică balerinul. Acesta a depus şi o plângere la Secţia 3 de Poliţie Constanţa şi una la conducerea instituţiei de cultură. Oamenii legii au confirmat că în acest caz se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe. „Eu nu sunt vaccinat şi nu vreau să mă îmbolnăvesc. La spectacolele de operă, colegii cântă cu mască. Au fost spectacole făcute cu mască. Există un afiş la poartă, la intrarea artiştilor din spate, prin care se anunță că purtarea măştii în această instituţie este obligatorie. La plecare, mi-a mai tras o înjurătură”, dezvăluie Răuţ.

balerin_1_1.jpg

Balerinul Ștefan Răuț, cu masca pe față, în timpul spectacolului „Prinț și Cerșetor”
Foto: TNOB/Facebook

“Mi-a dat cu ambii pumni în față”

Contactat de „Adevărul”, coregraful Horaţiu Cherecheş a declarat că îl cunoaşte pe Ştefan Răuţ din anul 1983. „Evenimentul la care faceţi referire este un incident izolat care se va rezolva poate printr-o înţelegere amiabilă. Atâta vreme cât există organe abilitate implicate în clarificarea acestei situaţii, nu-mi voi permite să fac declaraţii publice”, a replicat coregraful. Se pare însă că ieşirile violente ale lui Horaţiu Cherecheş, a cărui soţie este directorul Direcţiei de Balet din cadrul TNOB, sunt cunoscute în rândul balerinilor. Oamenii se tem să meargă la poliţie, rezumându-se doar să sesizeze conducerea teatrului. „Oamenilor le este frică, mai ales fetelor. Şi în turneu a avut probleme. Soţia lui este şefa lor. Ştie ce se întâmplă, dar ea este diferită de el. De ani de zile, la noi există o atmosferă foarte tensionată din cauza lui şi a soţiei, care îl susţine”, spune Răuţ. Balerinul susţine că lui nu-i este frică de eventuale repercusiuni sau răzbunări din partea coregrafului sau conducerii, atâta vreme cât colegii îl susţin şi confirmă ce au văzut. „Oamenii se tem. Am mai avut discuţii în contradictoriu şi nu înţeleg de ce a trebuit să devenim duşmani. Există discuţii în contradictoriu şi între fraţi. Am stat în scenă un minut şi jumătate. Până la finalul spectacolului, spectatorul care m-a văzut pe mine cu mască a și uitat”, încheie Răuț.

„Te face urâtă și grasă, dacă nu-i răspunzi unor avansuri”

balerin_3_1.jpg

El e coregraful Horațiu Cherecheș, care i-ar teroriza pe artiștii de la Teatrul „Oleg Danovski”
Foto: Facebook/Horațiu Cherecheș

Potrivit mai multor artiști de la TNOB, care doresc să-şi păstreze anonimatul, atmosfera încărcată este întreţinută de acest coregraf care i-ar ameninţa, i-ar lovi, i-ar umili în public. Mai mult, Horațiu Cherecheș le-ar face avansuri unora dintre angajate. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, susține că e cu mâinile legate, deoarece n-a primit nici o sesizare scrisă. Conform balerinilor, sesizări există însă la Ministerul Culturii încă de acum doi-trei ani. Acestea ar fi fost făcute chiar de solişti străini, care au văzut ce se întâmplă la Constanţa. „Te pune să-ţi rupi picioarele la repetiţii. Te face urâtă, grasă, strâmbă, de faţă cu toţi, dacă nu răspunzi unor avansuri”, acuză o tânără de la TNOB. În unele cazuri, coregraful le aminteşte angajaților că fratele său lucrează la Ministerul Culturii, lăsându-i astfel să înţeleagă că e protejat.

 
 
Loading...