Scandal la Vama Nădlac din cauza noilor regulilor de intrare în țară: nu doar că timpul de așteptare este foarte mare, dar oamenii sunt revoltați că trebuie să stea în carantina, deși au testul Covid-19 făcut. Peste 800 de persoane au fost carantinate doar în ultimele opt ore, iar de la începutul anului, zeci de români au fost carantinați „din greșeală”.


Pe lista galbenă sunt 67 de țări, între care și Marea Britanie, pentru care se instituie automat măsura carantinei pentru două săptămâni.  Românii care au venit recent în ţară, pe la Vama Nădlac I şi Vama Nădlac II se declară însă nemulţumiţi că, deşi au test PCR negativ, sunt obligaţi să stea în carantină. Conform digi24.ro, mulţi şi-au pierdut chiar cumpătul după ce, în ultimele opt ore, au fost carantinaţi peste 800 de oameni. 

Problemele de la Vama Nădlac, cauzate de lipsa de personal

Directorul DSP Arad, Horia Timiş, a declarat că  timpul lung de aşteptare şi erorile apărute, când oameni au fost carantinaţi din greşeală, se datorează  numărului mic de personal., care munceşte în condiţii de temperaturi scăzute şi care trebuie să trieze sute de persoane.  Lipsa de personal se datorează faptului că medicii școlari și asistenții medicali s-au reîntors la școală, iar în vamă au ajuns să mai lucreze doar „douăzeci și ceva de persoane”, în timp ce, ca totul să meargă bine, este nevoie de cel puțin încă 21 de angajați.

„Asiguram triajul epidemiologic în vama dar aplicăm legislația în vigoare. Știu că există nemulțumiri, toți colegii le sesizează de câteva săptămâni, după ce a crescut timpul de așteptare. Referitor la noile măsuri, este specificat testul PCR, nu cel rapid, asta trebuie clar înțeles de toată lumea”, a precizat directorul DSP Arad, Horea Timiş.

„Noi avem o problema, nu avem personal. Angajații sunt epuizați, nu mai fac față numărului mare de persoane. Este foarte greu pentru o asistentă medicală să stea la -11 grade, cum a fost aseară, să facă triajul epidemiologic de una singură a sute de oameni”, a mai spus şeful DSP Arad. 

El a mai declarat că există o aplicație care să îi permită fiecărui cetățean să își completeze datele personale, pentru a nu mai fi nevoit să aștepte ore întregi la vamă, dar ea nu a fost apropată de autorităţi, astfel că nu poate fi folosită. 

„A fost o inițiativă în primul val al pandemiei. Niște colegi de la București au creat o astfel de aplicație dar am înțeles că nu a trecut de forurile superioare. Există o aplicație funcțională, însă în comisiile de specialitate nu au acceptat-o. A primit acordul STS, a fost implementată până în stadiul de proiect pilot, dar din varii motive totul s-a oprit aici”, a declarat Horea Timiş.

 

 
 
Loading...
Citeste tot despre: