Sistemul de admitere la liceu ar putea fi modificat în curând. Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, ia în calcul înlocuirea mediei generale cu media tezelor, însă specialiştii citaţi de Adevărul sunt de părere că acest sistem nu va aduce „plusuri” nici elevilor, nici sistemului.


Ministrul Educaţiei, Valentin Popa, a anunţat la o întâlnire cu reprezentanţii părinţilor că doreşte ca media claselor V-VIII, care valorează 20% din media de admitere la liceu, să fie înlocuită de media tezelor semestriale la română şi matematică. Specialiştii din învăţământ au însă mari rezerve.

„Mai degrabă ar trebui să se ia în vedere reglementarea admiterii în ciclul liceal pe baza unui examen, de profil, organizat de unităţile de învăţământ. Am avut elevi olimpici pe ţară la Matematică care nu au fost admişi la un liceu de profil pentru că luaseră 7 la proba scrisă la Limba Română din cadrul Evaluării Naţionale sau pentru că aveau note mai mici la alte materii de uman. Este aberant aşa ceva. În acest context, modificarea propusă de ministru chiar nu mi se pare relevantă. Nu este o mare deosebire între nivelul mediilor generale şi notele de la teze pentru că toate sunt date de profesorii de la clasă. Ei de multe ori sunt mămoşi, preferând să dea note mai mari elevului doar ca să treacă clasa. Să nu uităm că sunt şi dascăli care dau note mai mari dacă primesc anumite atenţii de la părinţi. Totuşi, se poate observa o diferenţă vizibilă în privinţa notelor date de dascălii de la şcoală în raport cu rezultatele de la Evaluările Naţionale“, a explicat pentru adevarul.ro preşedintele Asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston.

Ministrul Educației vrea să modifice admiterea la liceu. Cât ar putea conta tezele

admitere-liceu.jpg

admitere liceu afisarea rezultatelor absolventi liceu
Admiterea la liceu ar putea suferi modificări

Media claselor V-VIII, care acum contează în proporție de 20% din media de admitere la liceu, ar putea fi înlocuită de media tezelor de la materiile Română, Matematică și Istorie sau Geografie, potrivit unei propuneri făcute de ministrul Educației, Valentin Popa, în urma unei discuții cu Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, conform Hotnews. De asemenea, tezele ar urma să devină testări naționale cu subiect unic. 

Potrivit președintelui Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Iulian Cristache, propunerea ministrului Educației a venit în contextul în care cei mai mulți părinți doresc revenirea la examenele naționale de admitere la liceu sau cel puțin ca fiecare liceu să organizeze examenele proprii de admitere. 

La rândul lui, specialistul în Educaţie Marian Staş consideră că e îngrijorător faptul că elevii sunt încurajaţi să se focuseze doar pe Matematică şi Română.

„Procentul de 20% al mediilor generale în vederea calculării mediei de admitere este insignifiant, drept urmare elevii se concentrează doar pe Matematică şi Română, dat fiind că numai la acestea se susţine Evaluarea Naţională. Însă dacă tu, ca minister, te vei axa pe nişte teze susţinute la aceleaşi discipline, evident că îi vei determina pe şcolari să ignore celelalte materii. Oricum, ei vor primi note de trecere chiar dacă nu studiază. Ar fi mai bine ca admiterea în liceu să depindă exclusiv de un examen“, a spus Staş.

Click! spune

Rezultatele unei analize recente realizată de experţii în Educaţie arată că aproape toţi şcolarii cu mediile din gimnaziu între 5 şi 7 au luat sub 5 la Evaluarea Naţională. Mai mult, un procent de 10% dintre elevii din mediul rural care au avut medii între 9 şi 10 nu au reuşit să obţină peste 5 la examen.

 
 
Loading...