Schimbarea la Față a Domnului. Cele mai îndrăgite tradiții pentru sănătate și împliniri

Ultima actualizare:

    La praznicul Schimbării la față se împlinesc numeroase tradiții  pentru sănătate și noroc
La praznicul Schimbării la față se împlinesc numeroase tradiții pentru sănătate și noroc

În fiecare an, la 6 august, ortodocşii sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos, unul dintre cele 12 praznice împărăteşti sărbătorit cu mare evlavie de creştinătate.

De-a lungul secolelor, slăvitul praznic al Schimbării la Față a Domnului a prilejuit   împlinirea a numeroase  tradiții și  obiceiuri  populare , pe care străbunii  noștri  le-au transmis  urmașilor. Iată cele mai îndrăgite tradiții specific e acestui praznic din spațiul românesc, tradiții asociate cu numeroasele schimbări care apar în natură și în viața oamenilor, schimbări prilejuite de sosirea toamnei :   

Pentru norocul familiei, sărbătoarea trebuie trăită cu intensitate sporită

Tradiţia spune că este bine ca sărbătoarea să fie trăită cu intensitate sporită, prin rugăciuni pentru sănătatea şi pentru împlinirile familiei, prin pelerinaje la bisericile și la mănăstirile care adăpostesc icoane făcătoare de minuni şi moaşte.

Credincioșii care se roagă în această zi pentru a se elibera de o patimă (beţie, tutun etc) se vor vindeca, spune tradiţia.  

În ziua praznicului, Biserica acordă dezlegare la peşte

Pentru bucuria praznicului, Biserica acordă dezlegare la pește la această sărbătoare, prăznuită în postul Adormirii Maicii Domnului,  în orice zi a săptămânii.

Să nu ne certăm cu nimeni

În ziua praznicului, creştinii nu trebuie să se certe cu nimeni, mai ales cu rudele sau cu prietenii. Oricine  încalcă tradiţia reconcilierii va avea parte numai de supărări,  timp de un an, până la viitoarea sărbătoare de Probejenie  (de Schimbare  la Față).

Semn rău pentru oamenii care nu-și văd umbra capului la răsăritul soarelui

Despre oamenii care nu-şi văd umbra capului, la răsăritul soarelui, în dimineaţa sărbătorii, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.

Pentru a fi sănătoși, credincioșii trebuie să respecte sărbătoarea

Tradiția menționează că oamenii care nu respectă sărbătoarea ”vor fi uscaţi şi gălbejiţi”, ca și florile care acum încep să se veştejească.

Totodată, persoanele care mănâncă struguri nesfințiți, înainte de Schimbarea la Față, vor avea dureri de stomac.

Gospodinele să întâmpine sărbătoarea cu evlavie

Gospodinele trebuie să întâmpine sărbătoarea cu evlavie, să nu  spele rufe şi să nu arunce lături în curtea casei în ziua praznicului. Curăţenia generală trebuie rezolvată până în ajunul sărbătorii. Se spune că în gospodăria persoanei care încalcă, totuşi, tradiţia şi spală rufe, se vor adăposti mii de insecte.

În această zi, femeile nu trebuie să se spele pe cap; iar cine nu respectă această datină va avea surpriza să nu-i mai crească părul timp de un an.

În ziua praznicului nu este bine să călătorim

Tot pentru această sărbătoare, tradiţia populară aminteşte  împlinirea unei datini:  să evităm călătoriile, chiar şi pe distanţe scurte, pentru că există riscul să rătăcim drumul spre casă. Mai mult,  putem să ne întoarcem acasă doar în anul viitor, odată cu venirea berzelor.    

La Schimbarea la Față a Domnului începe culesul fructelor

În multe zone, în această zi începe culesul fructelor. Acum se duc la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri pentru a fi sfințite. Recolta aceasta se numeşte „pârga” din struguri. După ce au fost sfințite, aceste fructe se împart credincioşilor care participă la slujba praznicului.

Se împart ofrande în memoria rudele decedate

În ziua sărbătorii, de asemenea,  se împart pachete cu fructe şi cu bucate de post, în memoria rudelor decedate. În tradiţia populară, boabele  desprinse din ciorchinii de struguri  poartă numele de „Coliva de struguri” şi aceste ofrande se dăruiesc credincioșilor, în memoria rudelor plecate în eternitate. Din moși–strămoși, este bine să ducem astfele de ofrande la biserică. Prin tradiție, împlinirea acestei datini atrag sporul şi sănătatea în propria familie.

În ziua sărbătorii, bolnavii să urmărească zborul berzelor

Prin tradiție, persoana  care are  o suferinţă trupească sau sufletească este bine să urmărească zborul berzelor și să spună: ”Aşa cum pleacă berzele, tot aşa va pleca şi suferinţa mea”.

Schimbarea la Faţă a Domnului este numită şi Obrejenia

Schimbarea la Faţă este numită şi Obrejenia (sau Probejenie), denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare, schimbare. De-a lungul timpului, în tradiţia populară, probeajele erau considerate fiinţe sfinte, desemnate de Dumnezeu să facă dreptate oamenilor care sunt năpăstuiţi de semenii lor. Cel care a făcut rău unei persoane din anturaj trebuie să-şi ceară iertare în această zi; în caz contrar, răufăcătorul va fi pedepsit de probaje.

Din data de 6 august, toamna începe să-şi intre în drepturi încet, încet

De acum, iarba nu mai creşte şi frunzele încep să se îngălbenească. 

Sărbătoarea este o zi de hotar între vară şi toamnă. Pentru munca la câmp, este ultima zi când se mai coseşte fânul.

În această zi se culeg ultimele plante de leac, care vor avea puteri vindecătoar .

Din această zi nu trebuie să ne mai scăldăm  în apele repezi din zona de munte, pentru că acestea se răcesc  şi, în mod cert, creşte riscul de îmbolnăvire.  Nici în apa râurilor nu trebuie să mai facem baie pentru că este spurcată de cerbi. 

Viitoarele mame care respectă sărbătoarea vor naşte uşor

Potrivit tradiţiei, în ziua praznicului, viitoarele mame este bine să se roage şi să respecte sărbătoarea: să nu spele rufe şi să nu se certe cu nimeni, pentru a avea o naştere uşoară.

Prognoza vremii în ziua praznicului

Vremea din ziua sărbătorii  are semnificații deosebite: Dacă vremea este însorită şi plăcută, vom avea o toamnă îmbelşugată. În schimb, dacă plouă, ne întâmpină o toamnă mohorâtă şi iarna va fi aspră, cu multă zăpadă. 

Din ziua sărbătorii de Probeajean  începe să se obrojească (să se îngălbenească) frunza codrului şi iarba câmpului.

Berzele se pregătesc  să plece spre ţări mai calde, insectele şi şerpii se ascund sub pământ.  

Rândunelele  se pregătesc de plecare, odată cu berzele, care le ajută să traverseze oceanul în siguranţă, purtându-le în spate.

În bisericile care poartă hramul Schimbării la Faţă 

Pentru credincioşii care vor să asculte slujba praznicului,  în bisericile care poartă hramul Schimbării la Faţă a Domnului, în Bucureşti există  două lăcaşuri:

  • Biserica Bărbătescu Nou, Cuţitul de Argint; Adresa: Cuţitul de Argint, nr 1, sectorul IV
  • Biserica Flămânda, Săraca; Adresa: Strada Olimpului, nr 17, sectorul IV
image
image
image
image
image
image
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net