Școala în pandemie, o provocare pentru elevi, părinți și profesori. Cum au fost afectați copiii de învățământul online

Ultima actualizare:

    Din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, circa 2,4 milioane de elevi au revenit în bănci
Din 8 februarie, odată cu începerea semestrului al doilea, circa 2,4 milioane de elevi au revenit în bănci

Nu doar noi, adulţii, am avut un an greu din cauza pandemiei. Copiii, chiar dacă nu se plâng, au fost serios afectaţi. În afară de limitarea interacţiunii sociale, de care ei au atâta nevoie, calitatea educaţiei a scăzut dramatic. De un an, şcoala se face mai mult online. Pentru mulţi elevi, a fost un an ratat. Şi încă nu s-a terminat.

Pentru copiii din toată lumea, mari şi mici, pandemia de coronavirus a însemnat, iniţial, începutul unui soi de vacanţe, primite cu bucurie. Încă de la începutul anului 2020, ţări în frunte cu China şi-au închis, rând pe rând, porţile instituţiilor de învăţământ şi sute de milioane de elevi au fost trimişi acasă. Şcoala avea să se schimbe radical. Cursurile, examenele, notele, înscrierile... toate s-au făcut online.

Nebunia a început la 11 martie 2020

România a închis oficial toate şcolile şi grădiniţele la 11 martie 2020, pentru o perioadă incertă. La 12 martie, UNESCO anunţa că aproape 400 de milioane de elevi din toată lumea erau afectaţi de închiderea şcolilor. La noi, se credea că situaţia va reveni la normal în maximum o lună. Cursurile s-au mutat în online pentru cei care au avut telefoane, tablete sau calculatoare conectate la internet. Mii de alţi elevi din România, cu posibilităţi reduse, au fost total rupţi de şcoală până la finalul anului şcolar.

Examene date în condiţii stricte

La începutul verii (2 iunie), când măsurile de protecţie s-au mai relaxat, autorităţile au dispus redeschiderea şcolilor, însă doar pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, care urmau să se pregătească pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Regulile au fost stricte: triaj epidemiologic la intrare, purtarea obligatorie a măştii de protecţie, dezinfectant la dispoziţie, maximum 10 elevi în clase şi cursuri care nu durau mai mult de trei ore pe zi. Prea mulţi elevi nu s-au prezentat nici la aceste cursuri, de teama contaminării înainte de examene. Examene care, şi ele, s-au dat cu mari emoţii şi cu aceleaşi reguli stricte de protecţie împotriva coronavirusului. Pentru prima dată, Bacalaureatul şi Evaluarea Naţională au avut două sesiuni în vară: una normală, alta specială, destinată elevilor bolnavi, celor aflaţi în izolare sau celor respinşi la triajul epidemiologic. Anul şcolar 2019-2020 s-a terminat fără ceremonii de rămas bun, fără bal, fără diplome şi flori oferite în careul şcolii. 

Şcolile s-au redeschis în trei scenarii


    Elevii cu probleme de sănătate şi cei cu persoane vulnerabile în familie pot opta pentru cursuri online
Elevii cu probleme de sănătate şi cei cu persoane vulnerabile în familie pot opta pentru cursuri online

După o absenţă de 6 luni, la 14 septembrie 2020 aproape 3 milioane de elevi şi preşcolari s-au întors în băncile şcolii, odată cu începerea unui nou an şcolar. Au fost stabilite 3 scenarii: roşu, galben şi verde. Astfel, o mică parte a copiilor şi-au revăzut colegii şi profesorii din faţa calculatorului, alţii au învăţat în sistem hibrid, iar cei mai mulţi au trăit emoţia primului clopoţel cu masca pe faţă şi dezinfectantul în ghiozdan. Dar bucuria n-a durat mult. Valul doi al pandemiei care a început din octombrie a închis rând pe rând şcolile. La 26 octombrie, 3.014 unităţi de învăţământ erau în scenariul roşu, aproape 5.000 funcţionau în sistem hibrid şi 9.748 au rămas în scenariul verde. Într-un final, la 9 noiembrie, toate şcolile din România s-au închis din nou, cursurile mutându-se în online. 

Mulţi copii nu au putut participa la cursuri


    Pentru copiii de la ţară a fost greu să facă şcoală online
Pentru copiii de la ţară a fost greu să facă şcoală online

„Şcoală online” a fost doar în teorie pentru mulţi elevi şi profesori. În realitate, mii de copii nu au avut acces la educaţie. Deşi autorităţile le-au promis tablete şi conexiune la internet, acestea nu au ajuns în multe localităţi din mediul rural. Spre exemplu, în judeţul Botoşani, aproape 5.000 de elevi au primit tabletele abia la finalul semestrului al doilea. Oricum, degeaba, pentru că nu ştiau să le folosească, nu aveau acces la internet, unii nici măcar la electricitate. Pentru toţi aceştia, închiderea şcolilor a fost un dezastru. Şi chiar dacă şcoala în format fizic s-a redeschis în toată ţara din 8 februarie 2021, odată cu începerea semestrului al doilea, materia pierdută va fi greu de recuperat. Mulţi elevi nu şi-au revăzut nici acum profesorii. Alţii nici măcar nu au apucat să-şi cunoască toţi colegii. „Fiul meu este în clasa a IX-a la un liceu din Bucureşti. Din septembrie a făcut doar cursuri hibrid sau exclusiv online, ceea ce înseamnă că, fizic, nu şi-a cunoscut jumătate dintre colegi. Este disperat să revină cu toţii la şcoală, copiii au nevoie de socializare”, a povestit o mămică pentru Click!.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Drogul violului Foto womenshealth gov jpeg
image
image
image
image
image
image
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net