Câteva recomandări pentru elevi sunt absolut necesare odată cu începerea școlii, motiv pentru care Grupul de Comunicare Strategică a transmis un set de reguli obligatorii în incinta unităților de învățământ. Iată ce sfaturi dau autoritățile despre masca de protecție, igiena personală și distanțarea fizică!


Școala pe timp de pandemie. Recomandări pentru elevi

Grupul de Comunicare Strategică făcut, vineri, ultimele recomandări, înainte de începerea școlii în învățământul preuniversitar. Este vorba de reguli și recomandări de conduită sanitară pe care elevii trebuie să le aibă în vedere odată cu începerea anului școlar pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Trei lucruri sunt cele care ne țin în siguranță, pe noi și pe ceilalți: masca, distanța și spălatul mâinilor, relatează Radio Europa Liberă România.

elevi-cu-masca-de-protectie-scoala-octav-ganea.jpg

Elevi cu masă de protecție
Masca de protecție trebuie să acopere perfect atât nasul, cât și gura
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Masca de protecție

Masca de protecție trebuie purtată astfel încât să acopere atât nasul, cât și gura, pentru că reduce masiv riscul de răspândire a virusului.

Care sunt beneficiile purtării sale:

 • Atunci când e purtată atât de persoana potențial infectată, cât și de cea neinfectată, se reduce la minimum riscul de transmitere a virusul mai departe.
 • Utilizarea măștii în spații închise, cum este sala de clasă, previne transmiterea virusului atunci când mai multe persoane se află simultan într-o încăpere.
 • Tot masca face să poată fi redusă distanța minimă dintre persoane la cel puțin 1 metru în interior.
 • Masca trebuie purtată și în aer liber atunci când distanța dintre persoane nu poate fi menținută la cel puțin 1,5 metri sau atunci când un număr mare de persoane se află în aceeași zonă.

„Nu înlăturați masca și nu o purtați sub bărbie, în special atunci când vorbiți în apropierea unei alte persoane sau în sala de clasă. Masca este individuală și NU se oferă propria mască utilizată să fie purtată de o altă persoană”, recomandă autoritățile.

distantare-fizica-elevi-octav-ganea.jpg

Elevi care păstrează distanța fizică
Distanțarea fizică previne apariția de noi focare de Covid-19
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Cum se păstrează distanța fizică

 • Distanța fizică trebuie păstrată la cel puțin un metru în interior, cu obligația purtării măștii, și cel puțin 1,5 metri în aer liber, atunci când nu este purtată masca.
 • Păstrând distanța față de celelalte persoane aria de răspândire a virusului este redusă la minimum. Întrucât particulele care pot fi infecțioase sunt răspândite prin simpla vorbire, purtarea măștii și distanța fizică fac ca aceste particule să nu ajungă la celelalte persoane.
 • În sala de clasă, trebuie menținută distanța atât față de colegi, cât și față de profesori, în timpul orelor, în pauze sau în momentul sosirii/plecării de la cursuri.
 • În cazul orelor de educație fizică vor fi evitate acele activități care presupun contactul direct între elevi sau prin intermediul obiectelor atinse frecvent (ex: jocul de echipă cu mingea)
 • recipient-dezinfectant-pe-banca-sever-gheorghe.jpg

  Recipient cu dezinfectant pe o bancă în sala de clasă
  Dezinfectarea mâinilor și spălatul cât mai des cu apă și săpun sunt obligatorii
  Sursa foto: Click/Sever Gheorghe

Școala pe timp de pandemie. Recomandări pentru elevi despre igiena personală

Mâinile trebuie igienizate sau dezinfectate ori de câte ori atingem o suprafață care ar putea fi infectată (clanțe, mânere, balustrade, butoane de lift).

„E important să ne gândim cine ar fi putut atinge respectiva suprafață înaintea noastră, întrucât cu ajutorul mâinilor putem duce mai departe cele mai multe virusuri. Dacă mâinile noastre nu sunt igienizate/dezinfectate, atunci NU trebuie să ne atingem ochii, nasul sau gura, deoarece virusul poate fi pe mâini și în acest mod să ne infectăm. Mâinile trebuie spălate cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun sau dezinfectate. Trebuie să avem grijă să dezinfectăm nu doar mâinile, dar și obiectele pe care le purtăm frecvent cu noi, cum ar fi telefonul mobil”, atenționează Grupul de Comunicare Strategică.

CITEȘTE ȘI: Prima zi de școală pe timp de pandemie. 8 lucruri pe care trebuie să le știm despre începerea cursurilor

Iată alte recomandări:

 • În sala de clasă, așezați-vă întotdeauna în același loc și evitați să atingeți obiectele colegilor, scaunele și băncile ocupate de aceștia.
 • Dezinfectați-vă mâinile de fiecare dată după ce atingeți obiecte sau suprafețe comune (cretă, burete, tablă).
 • Aveți grijă unde plasați ghiozdanul astfel încât să fie cât mai ferit de o posibilă contaminare.
 • Tinerii sunt afectați într-o mai mică măsură în cazul infectării cu noul coronavirus (COVID-19), dar ei pot răspândi virusul, chiar fără să-și dea seama, către persoanele vârstnice și/sau cu boli cronice (ex: părinți, bunici, profesori, persoane cu deficiențe imunologice) în cazul cărora infectarea poate avea consecințe extrem de grave, atrag atenția autoritățile. Din acest motiv, este foarte important ca tinerii să respecte măsurile de protecție sanitară și să avertizeze imediat atunci când prezintă simptome (febră, tuse, nas înfundat, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, stare de oboseală, etc).
 • elevi-inceput-de-an-scolar-octav-ganea.jpg

  Elevi care păstrează distanțarea fizică la intrarea în școală
  Școala pe timp de pandemie ne obligă să respectăm reguli noi
  Sursa foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
 • Elevii cu simptome de boală NU trebuie să se prezinte la școală, iar părinții au obligația de a anunța unitatea de învățământ, precum și medicul de familie.
 • În cazul absenței de la școală pentru cel puțin 3 zile consecutive, elevul va trebui să prezinte în momentul revenirii la școală o adeverință medicală din partea medicului de familie sau a medicului curant.
 • La fel ca și în anii precedenți, elevii care intră în noul ciclu de învățământ (ex: grădiniță - grupa mică, primar - clasa I, gimnaziu - clasa IV, liceal - clasa IX, postliceal) trebuie să prezinte o adeverință de intrare în colectivitate care poate fi eliberată de medicul de familie în cursul primei săptămâni de școală, dacă nu se regăsește în dosarul de înscriere.

 

 
 
Loading...