Şcoli cu WC în fundul curţii vs. cu baie la fiecare clasă, în plină pandemie

Ultima actualizare:

    Dezolant. Latrina şcolii din comuna BlândeştiFoto: adevarul.ro
Dezolant. Latrina şcolii din comuna BlândeştiFoto: adevarul.ro

Contrast izbitor! Şcoli cu latrina în curte şi copii care se spală pe mâini la lighean - acesta e tabloul deprimant al multor unităţi de învăţământ din Botoşani. Excepţia care confirmă regula e o şcoală – model, unde fiecare clasă are baie proprie.

În plină pandemie de COVID - 19, peste 200 de şcoli din judeţul Botoşani au încă latrina în fundul curţii. Dintre acestea, 29 de unităţi de învăţământ nu au apă curentă. Conform statisticilor, judeţul se află pe locul doi, în România, la numărul de şcoli cu WC în curte, fiind devansat doar de judeţul Vaslui. Mulţi primari de comună nu au reuşit să rezolve această situaţie. 

"Copilul tot la gaură face şi aduce acasă boala"

  • “Aduce acasă boala”. La unităţile şcolare unde nu există apă curentă, prichindeii se spală pe mâini la lighen sau la recipiente de metal, cu apă adusă de la fântână în rezervoare. „Mă gândeam: cu guvidul (n.r. – COVID) ăsta, să vezi ce bijuterie de şcoală face primarul! Facem buda aia veche de când lumea. Că-i mai bătrână ca mine. Când colo, o mână de var şi gata, atât a fost minunea. Copilul tot la gaură face şi aduce acasă boala”, oftează un localnic din comuna Dimăcheni.  

Şcoala Gimnazială nr 1 din Blândeşti are două toalete în curtea din spate. În momentul de faţă, la singura latrină funcţională, uşa e legată cu o sârmă, arată adevarul.ro.

  • Duş după ora de sport. La Dersca se află cele mai moderne şcoli din mediul rural. Dersca e cunoscută şi drept ”comuna italienilor”, întrucât mulţi săteni muncesc în Peninsulă, şi este plină de vile care valorează peste 100.000 de euro. De asemenea, în comună sunt străzi asfaltate şi şcoli moderne. Pe lângă clădirile reabilitate, unităţile de învăţământ au săli de clasă cu baie proprie.

Lăudabil. Băile curate ale şcolii din Dersca
Lăudabil. Băile curate ale şcolii din Dersca

Şcoala Gimnazială numărul 1 ”Nicolae Iorga” e împărţită în trei corpuri de clădire şi nu departe se află grădiniţa. După 2017, autorităţile locale au accesat fonduri guvernamentale, astfel că şcoala şi grădiniţa au fost modernizate cu 6 milioane de lei. 

Micuţii de la grădiniţă au parte de condiţii bune
Micuţii de la grădiniţă au parte de condiţii bune

Punctul forte ale şcolilor din Dersca îl reprezintă băile. Pe lângă spaţiul generos şi dotările sanitare, au până şi duşuri folosite după ora de sport. La grădiniţă, fiecare sală de clasă are propia toaletă. Conducerea şcolii spune că reabilitările au venit ca un proces firesc, impus şi de bunăstarea localnicilor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image png
turista vulcan jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net