Românii nu se lasă! După ce duminica trecută, 22 ianuarie, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, în București și în multe alte orașe din țară, iată că protestele nu se opresc. 90.000 de oameni au ieşit în stradă pe 29 ianuarie, în Bucureşti, Cluj, Timişoara, Sibiu, Iaşi şi alte oraşe din ţară.


Încercarea de a trece două ordonanțe de urgență cu privire la grațiere și modificarea Codurilor Penale i-a nemulțumit profund pe românii care au înțeles ce presupun cele două măsuri.

De această dată, cetățenii "amendează" mai multe instituții: CNA, Ministerul Justiției, Avocatul Poporului și Guvernul. Toate sediile acestor mamuți vor fi "vizitate" de protestatarii care au ca destinație Piața Victoriei. Anunțul a fost făcut pe Facebook, prin intermediul unui eveniment la care și-au anunțat participarea mii de oameni.

UPDATE 20:38: În întreaga ţară au ieşit în stradă 90.000 de oameni: la Bucureşti, 50.000, Cluj, 10.000, la Timişoara, 11.000, la Sibiu tot 10.000. 

UPDATE 19.30: În ţară s-ar afla peste 50.000 de mii de oameni pe străzi. 

UPDATE 19.20: 30.000 de oameni protestează doar în Bucureşti. Manifestanţii se duc acum la Palatul Victoria. 

UPDATE 18.37: 18.000 de oameni au ieşit în stradă în Bucureşti. Ei se îndreaptă acum spre CNA.

UPDATE 19.03: După ce s-au oprit în fața sediului CNA, coloana de protestatari s-a pus din nou în mișcare. Sunt în jur de 22.000 de oameni adunați în stradă în Capitală, potrivit Hotnews.

UPDATE 18.22: Peste 500 de protestatari s-au strâns și în Ploiești. La Iași sunt peste 3.000 de oameni. 

UPDATE 18:20: 5.000 de manifestanți în Piața Unirii din Cluj, potrivit Ziua de Cluj, citată de Hotnews.

manifestanti_1.jpg

protest
Foto: Click!

UPDATE 18:19: Peste 200 de manifestanți la Galați, aproape 100 la Constanța. 

manifestanti_2.jpg

proteste
Foto: Click!

UPDATE 18.13: Protestatarii se deplasează pe Bulevardul Unirii și se îndreaptă către sediul CNA și Ministerul Justiției.

protest.jpg

protest
Foto: Vlad Epurescu

UPDATE 18.00: S-au strâns atât de mulți protestatari la Universitate, încât au ocupat carosabilul. Hotnews precizează că sunt peste 6.000 de persoane în fața Universității și alte 2.000 la Teatrul Național.

UPDATE 17. 31: În jur de o mie de manifestanți s-au adunat în Piața Universității din Capitală.

protest_3.jpg

proteste
În jur de o mie de oameni s-au adunat în Piața Universității
Foto: Vlad Epurescu

slogan.jpg

proteste
Foto: Vlad Epurescu

UPDATE 17.29: În jur de o mie de oameni s-au adunat și în Piața Mare din Sibiu.

protestatari_sibiu.jpg

proteste sibiu
O mie de protestatari s-au adunat în Sibiu
Foto: captură foto/Digi 24

UPDATE: 17.07: S-au strâns deja în jur de o sută de protestatari în zona Universității, în față la Fântână și la Teatrul Național.

protestatari.jpg

protestatari
Mai mulți protestatari s-au adunat în fața Universității
Foto: Vlad Epurescu

proteste_2.jpg

proteste
Foto: Vlad Epurescu

Amnistia și grațierea, pe înțelesul tuturor. Jurnalistul Liviu Avram explică

multime_proteste_bucuresti.jpg

proteste bucuresti
Oamenii au ieșit în stradă împotriva ordonanțelor de urgență privind grațierea și modificarea Codului Penal
Foto: Click!

A dat ca exemplu infracțiunea abuzului în serviciu, pedepsită în prezent cu închisoarea de la doi la șapte ani. În cazul unei ordonanțe de urgență în materie de dezincriminare, cei cu pedepse mai mici de cinci ani ar fi grațiați, ceea ce înseamnă majoritatea celor condamnați. Cei care au de ispășit între cinci și șapte ani beneficiază de o reducere a pedepsei la jumătate. Adoptarea ordonanței de urgență înseamnă că pedepsele vor fi între șase luni și trei ani sau amendă. Mai mult, cazurile care sunt acum în judecată vor beneficia de noua pedeapsă, chiar dacă faptele s-au comis înainte de publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. De asemenea, multe dosare mai vechi vor fi închise.

Dacă Parlamentul ar respinge ordonanța, toate faptele comise până la data în care Parlamentul ar face asta beneficiază de pedeapsa cea mai favorabilă, așa că se ajunge din nou la șase luni-trei ani, chiar dacă ordonanța ar funcționa chiar și un minut!

Mai mult, ar exista un prag de de 200.000 de lei, ceea ce înseamnă că ceea ce este prejudiciu mai mic de această sumă nu este luat în seamă drept abuz, dar și o altă condiție: acțiunea penală ar începe doar la plângerea părții vătămate, în trei luni de la comiterea faptei.

"Ne strângem la Universitate, duminică, începând cu ora 17:00. Am observat că unele televiziuni manipulează fără rușine, iar CNA-ul nu își face treaba. Este momentul să îi vizităm. Apoi mergem la Ministerul Justiției, iar pe drum, ne vizităm avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucrează pentru noi. Îl vrem plecat. La final, mergem la guvern", se arată în descrierea de pe rețeaua socială.

În afară de București, și oamenii din alte orașe au anunțat că se strâng pentru a protesta: Brașov (Prefectură), Bacău (Piața Tricolorului), Sibiu (Piața Mare), Cluj (Piața Unirii), Alexandria, Timișoara, Ploiești (la Ceas), Constanța (Prefectură), Iași (Piața Unirii), Craiova (Piața Mihai Viteazul), Arad (Primărie), Alba Iulia (Prefectură), Galați (Prefectură), Pitești (Prefectură), Satu Mare (Piața 25 Octombrie), Turda (centru), Oradea (Piața Unirii), Baia Mare (Palatul Administrativ).

Nici Diaspora nu stă acasă

Și românii plecați la muncă sau la studii în străinătate sunt solidari, astfel încât la Zurich, Bruxelles, Paris și Copenhaga s-au anunțat proteste în 29 ianuarie, la fel cum au fost și cu șapte zile în urmă.

paris.jpg

proteste paris
50 de persoane s-au strâns acum o săptămână la Paris
Foto: Facebook
 
 
Loading...