Ce trist! Compozitorul Florin Bogardo a murit acum 10 ani, pe 15 august 2009, iar pe 16 august ar fi împlinit 67 de ani. A făcut apoplexie. Celebrul compozitor din anii 60 – 80, s-a ”ascuns” în ultimii 20 de ani de viață. Nu mai avea pentru cine să compună.


Florin Bogardo a compus o muzică pentru cei sensibili, pentru romantici. Celebrul compozitor din anii 60 – 80, nu a mai avut apariții publice în ultimii 20 de ani de viață. Ca și mulți alți artiști celebri din perioada comunistă nu a mai fost solicitat de televiziuni, radiouri și evenimente.

Florin Bogardo, un compozitor sensibil

Florin Bogardo a apărut brusc. Un tânăr foarte arătos, cu o voce unică. A apărut pentru prima oară în public la Festivalul de la Mamaia, în 1963, când avea 21 de ani. A participat cu piesa ”Cum e oare?” interpretată de Margareta Pâslaru. Melodia a devenit un hit, iar compozitorul Florin Bogardo a primit premiul Uniunii Scriitorilor. Din 1967 își începe și activitatea de cântăreț: înregistrează multe din compozițiile sale în două variante: una interpretată de el și alta pentru una din vedetele momentului. Au cântat piese compuse de Florin Bogardo Mihaela Mihai, Aurelian Andreescu, Margareta Pâslaru.

Florin Bogardo s-a retras din viața publică 20 de ani

Stela Enache, soţia compozitorului Florin Bogardo, spune că acesta s-a retras, după Revoluţie, dintr-o lume în care nu se mai regăsea. Aproape 20 de ani, a intrat într-un anonimat autoimpus. S-a închis în carapace şi a refuzat să se întoarcă în lumea artistică. După 1990, nu l-a mai văzut nimeni în afară de soție și cei doi copii ai lor. Singurul moment în care a vorbit a fost în anul 2008, când Radioul a împlinit 80 de ani. Florin Bogardo a câştigat locul 1 al topului «80 de ani de muzică în 80 de ani de Radio», cu piesa «Eşti primăvara mea», cântată de Aurelian Andreescu.

Florin Bogardo, biografia

Un gentleman, o sensibilitate ieşită din comun. Așa își amintesc cei care l-au auzit sau i-au ascuptat compozițiile.

  • Florin Bogardo s-a născut pe 16 august 1942, la Bucureşti, fiu al unui avocat. De la vârsta de 5 ani, a început să ia lecţii de pian, iar la doar 17 ani, compunea deja fantezii şi preludii pentru pian.
  • La 21 de ani, în 1963, a debutat la Festivalul de la Mamaia cu piesa „Cum e oare?”, interpretată de Margareta Pâslaru.
  • Cele mai multe dintre cele 300 de piese ale sale au fost compuse pe versurile unor poezii de Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Vasile Alecsandri sau Marin Sorescu.
  • Printre cele mai cunoscute compoziţii ale sale se numără „Ani de liceu”, „Tu, aprinsă stea”, „Balada pescăruşilor albaştri”, „Să nu uităm trandafirii”, „Dintre sute de catarge”, „O floare albă”, „Să pot” sau „Miracolul iubirii”.
  • Florin Bogardo a compus şi muzică pentru filme, de un succes deosebit bucurându- se, printre altele, coloanele sonore ale filmelor „Liceenii” şi „Declaraţie de dragoste”.

 

Florin Bogardo a fost căsătorit cu Stela Enache

Din 1972, Florin Bogardo a compus pentru soția sa, cântăreața Stela Enache. Cei doi au doi copii, un băiat şi o fată. Stela Enache (69 de ani) a povestit cum s-a născut melodia de pe coloana sonoră a filmului ”Liceenii”.

Melodia „Ani de liceu” care a făcut carieră împreună cu seria ”Liceenii”, interpretată de Stela Enache și Florin Bogardo, a cunoscut mai multe variante. Stela Enache a vorbit despre piesa care face și acum furori în cluburi, după 30 de ani. ”Regizorul, Nicolae Corjos, şi-a dorit, ca generic, o melodie de început şi sfârşit. Iniţial, a existat o singură variantă, interpretată de Stela Enache-Florin Bogardo. După noi, protagoniştii filmului, Oana Sârbu - Ştefan Bănică Jr., au inclus această piesă în concertele lor. A mai fost o variantă... nereuşită”, a povestit Stela Enache.

Citește și

Stela Enache: «În America aş fi fost milionară»

Stela Enache: «La 66 de ani, am doar 59 kg, ca în studenție!»

Loading...