Se împlinesc 47 de ani de când Apollo 16 a revenit de pe Lună

Ultima actualizare:

    Echipajul Apollo 16 s-a întors de pe Lună acum 47 de aniApollo 11
Echipajul Apollo 16 s-a întors de pe Lună acum 47 de aniApollo 11

Astăzi , 27 aprilie, se împlinesc 47 de ani de la momentul în care echipajul Apollo 16, ajuns pe Lună, s-a întors în siguranţă pe Pământ. Misiunea a fost redusă cu o zi.

Apollo 16 a fost a zecea misiune umană din programul Apollo, a cincea misiune care a aselenizat și prima misiune care a aselenizat într-una din zonele înalte ale Lunii, mai exact pe Terra Descartes.

Ea a fost lansată la 16 aprilie 1972 și s-a încheiat la 27 aprilie. A fost o misiune de clasă J, cu rover lunar și a adus înapoi 94,7 kg de mostre de rocă și sol lunar.

În drum spre Lună, astronauții au realizat mai multe fotografii ale Pământului, dintre care una prezintă America de Nord acoperită în porțiunea sa nordică de nori.

Echipajul misiunii Apollo 16 a fost, conform procedurilor proiectului, echipajul de rezervă al celebrei misiuni Apollo 13, misiune care, în ciuda unei explozii la bord în drum spre Lună, a reușit, cu prețul renunțării la aselenizare, să revină în siguranță pe Pământ. 

Roverul lunar folosit de astronauţi a adus înapoi pe Pământ aproape 100 de kilograme de mostre de rocă şi de sol. Satelitul Apollo 16, lansat odată cu misiunea, a studiat câmpurile magnetice şi particulele solare şi a orbitat în jurul Lunii 34 de zile.

Apollo 16 era programat să revină pe Terra pe 28 aprilie

Apollo 16 a fost programat inițial pentru aterizare la ora 3.30pm EST în ziua de 28 aprilie. Misiunea a fost, însă, scurtată cu o zi (reducând durata petrecută pe orbita Lunii după ce modulul lunar a decolat de pe lună și s-a recuplat la modulul de comandă), din cauza problemelor dinaintea aselenizării.

Charlie Duke relatează pe website-ul Apollo Lunar Surface Journal: „Cu cât aștepți mai mult acolo sus - dacă ai avut o problemă - cu atât mai puțin timp ai să te gândești la o soluție strălucită. Au fost puțin agitați și ne-au adus acasă cu o zi mai devreme, cred eu, doar ca să se asigure că avem timp să rezolvăm orice problemă.”

Pe drumul de întoarcere nu a apărut nicio problemă.

După Apollo 16 a mai fost lansată o singură misiune de aselenizare pe Lună, Apollo 17, în decembrie 1972.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/bucurestiul-vazut-din-spatiu-imaginea-superba-publicata-de-nasa-devenit-virala

https://www.click.ro/news/social/vrei-televiziune-prin-satelit-uite-cat-te-costa-si-care-sunt-avantajele

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net