Se înmulţesc pensionarii. Cine ne va plăti pensiile

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Încet, dar sigur, numărul pensionarilor din România îl va depăși pe cel al persoanelor care au un loc de muncă. Cum va atăta situația peste zece ani?

România are aproape 4,7 milioane de pensionari, arată datele centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). În acelaşi timp, numărul celor care au un loc de muncă şi contribuie la sistemul public de pensii este tot mai mic. Potrivit ultimelor date statistice, din 2016, România are o populaţie activă, aptă de muncă, de circa 9 milioane de persoane. Din acestea, doar 5,6 milioane lucrează sub o formă sau alta. Un calcul simplu arată că raportul dintre numărul de pensionari şi cel de salariaţi este de aproximativ 9 la 10, ceea ce înseamnă că 10 angajaţi activi susţin nouă pensionari, dar acest raport variază de la un judeţ la altul.

Specialiştii atrag atenţia că în câţiva ani sistemul de pensii ar putea claca, din cauză că nu vor exista suficienţi contribuabili care să susţină sistemul public. La finele lunii iulie 2017, pensia medie a ajuns la 1.070 lei, cu 88 lei mai mare faţă de cea din luna precedentă şi cu 139 lei peste cea din perioada similară a anului trecut, conform datelor CNPP.

Sociologii spun că scăderea natalităţii este responsabilă pentru îmbătrânirea populaţiei, care la rândul său este determinată de factorul economic. „Există o puternică scădere a natalităţii, de care este responsabil factorul economic. La noi, ceea ce inhibă natalitatea este incertitudinea zilei de mâine. Oamenii nu ştiu în ce măsură copiii lor vor fi crescuţi, educaţi aşa cum şi-ar dori, pe termen mediu şi lung. Oamenii trăiesc într-un climat de incertitudine şi asta îi determină să fie foarte prudenţi în privinţa planificării copiilor. Creşterea natalităţii trebuie însoţită de o creştere a veniturilor familiei, ceea ce nu se întrevede prea curând”, a explicat, pentru „Adevărul”, sociologul Mircea Kivu.

Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât nu există şanse ca situaţia să se îmbunătăţească prea curând. Sociologul spune că este necesar ca statul să adopte urgent o politică natalistă, ale cărei rezultate se vor vedea cel mai devreme peste 10 ani.

Mai multe, pe adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
atena praf saharian jpg
orhidee jpg
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net