Se pregătește legea care va pune capăt vânătorii de vitezomani

Ultima actualizare:

    Foto: politiaromana.ro
Foto: politiaromana.ro

Polițiștii nu vor mai putea sta la pândă pentru a-i surprinde pe șoferii vitezomani, prevede un proiect de modificare a legislației rutiere discutat în prezent la Senat. Ideea a primit girul comisiei juridice, însă decizia finală o vor avea deputații. Documentul pune accent pe necesitatea prevenirii evenimentelor rutiere nedorite și promovează stoparea comportamentului polițiștilor, acuzați că stau la pândă pentru depistarea șoferilor care încalcă legislația auto.

Cu radarele la vedere. Cam acesta este mesajul proiectului de modificare a legilor rutiere, inițiat de un grup de parlamentari PNL, printre care Raluca Turcan și Alina Gorghiu. Aceștia susțin că aparatele de tip radar ar trebui să fie instalate exclusiv pe autovehicule inscripționate ale Poliției Rutiere, nu pe vehicule „civile”. Totodată, dispozitivele mobile de depistare a vitezomanilor (tip pistol) nu ar trebui folosite la o distanță mai mare de zece metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale Poliției.

„Aceste modificări au scopul principal de a readuce Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice la scopul său iniţial – prevenţia accidentelor şi dobândirea unui comportament responsabil al conducătorului auto. În forma sa actuală şi aşa cum este ea interpretată şi aplicată, OUG nr. 195/2002 este o ordonanţă orientată doar către aplicarea de sancţiuni, şi atât. Or, aplicarea de sancţiuni trebuie să fie ultima modalitate în modelarea comportamentului conducătorului auto. O lege poate avea obiectiv fundamental aplicarea de sancţiuni”, se arată în expunerea de motive.

O bună parte din amenzile pe care le primesc șoferii vitezomani provin în urma campaniilor „sub acoperire” ale polițiștilor. Dacă aceste modificări legislative vor fi aprobate și de Camera Deputaților, polițiștii vor fi obligați să stea la vedere când sunt în misiune pe drumurile publice.

Inițiatorii proiectului dau și un exemplu referitor la măsurile pe care le pot lua reprezentanții Poliției Rutiere pentru reducerea evenimentelor rutiere nedorite: amplasarea unei machete care imită o autospecială cu radar, pe DN 17, în comuna Poiana Stampei, datorită căreia, după amplasare, nu s-a mai înregistrat nici un accident rutier cu victime, deşi porţiunea de drum este cunoscută la nivel judeţean drept un punct criminogen pe harta județului Suceava.

image
image
image
image
image
image
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net