Secretarul de stat Horațiu Moldovan: Nu toţi pacienţii raportaţi au murit efectiv din cauza pneumoniei cu COVID

Ultima actualizare:

    dr. Horaţiu Moldovan, chirurg cardiologfoto: captură video Antena 3
dr. Horaţiu Moldovan, chirurg cardiologfoto: captură video Antena 3

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a susține că nu toți cei raportați au murit din cauza coronavirusului și spune că mulți dintre aceștia erau în stare gravă din cauza bolilor asociate.Sociologii spun că abordarea reprezentantului MS este una spartană.

Numărul deceselor a trecut de 850, însă Horațiu Moldovan spune că mulți dintre cei morți aveau comorbidități și că este posibil ca alta să fie cauza principală a morții, cu toate că erau pozitivi la COVID-19. El a mai spus că mulţi dintre cei infectaţi erau în stare foarte gravă atunci când au fost internaţi.

„Sunt raportate multe decese la pacienţi care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, şi 80% sunt pacienţi care au comorbidităţi, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal... Fenomenul morţii este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă ştiinţă care se ocupă de chestia asta, se numeşte tanatologie. În momentul trecerii în nefiinţă sau, mă rog, la instalarea suferinţei terminale, pacientul dezvoltă multiple complicaţii - se infectează, îşi pierde imunitatea şi, până la urmă, într-o epidemie de COVID, ia şi COVID. Dar el moare de insuficienţă cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 şi ceva de ani, şi aşa mai departe. Are test pozitiv, e infectat cu COVID, e raportat ca COVID, asta nu înseamnă că a murit din cauza asta. Incidenţa acestor pacienţi este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, sunt foarte mulţi pacienţi despre care nu putem spune că au murit din cauza infecţiei cu COVID”, a declarat dr. Horaţiu Moldovan, potrivit adevarul.ro.

Medicul a mai spus că, în acest moment, o refacere a bilanţului „este dificil de realizat în detaliu pentru că este este o problemă mai specială din punct de vedere medical”.

Moldovan a mai spus că ia în calcul ca Direcțiile de Sănătate Publică din ţară să împartă cele peste 800 de decese raportate până acum şi să facă o statistică separată a deceselor din alte cauze decât cele cauzate exclusiv de COVID-19, însă acest lucru este deocamdată la nivel de discuţii.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a dat şi exemplul Germaniei, care, după părerea lui, ar raporta la bilanţul deceselor doar persoanele care au încetat din viaţă exclusiv ca urmare a COVID-19, şi de aici „performanţa” ei în statistici, din care se vede că în ciuda numărului mare de cazuri de infecţii înregistrate, spre deosebire de alte ţări, are puţine decese.

Sociolog: Ar trebui ca bătrânii și bolnavii să fie aruncați direct în groapă

Sociologul Gelu Duminică susţine că declaraţia secretarului de stat Horaţiu  Moldovan arată cât de puţin empatică este o parte din societatea românească. „Păi, pe principiul domnului Moldovan, ar trebui ca pe bătrâni şi pe bolnavi să-i aruncăm în groapă. Fix ca spartanii. Exagerând, pe această logică, după un accident de circulaţie, dacă victima este un bătrân sau un bolnav cronic, nu mai facem dosar penal pentru că nu a murit în accident, ci în urma bolii sau vârstei”, spune Gelu Duminică, conform adevarul.ro.

Conform ultimului bilanț, în România au fost confirmate 14.107 de cazuri de infecții cu noul coronavirus Dintre acestea, peste 5.700 de pacienți s-au vindecat, iar peste 850 au murit.

Citește și: 

Horațiu Moldovan: «Problema transmiterii intracomunitare e deja o realitate»

De ce a primit ÎPS Pimen tratament cu plasmă de la pacienții vindecați. Cercel: ”Nu veți primi acest răspuns”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
green 1710328 1280 jpg
2019 07 07 7 dimitrie bolintineanu 1819 1872 54597 jpg
cel mai mic robot lume guinness png
image png
Château d'Armainvilliers jpg
judecatoare pascu jpg
iluzie optica jpg
lufăr webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net