Ședință la primăria Ditrău, pe tema celor doi brutari din Sri Lanka! Localnicii vor să îi dea afară din sat

Ultima actualizare:

    Localnicii din Ditrău sunt nemulțumiți de faptul că patronul unei brutării din comună a angajat doi muncitori din Sri LankaFoto: Digi24
Localnicii din Ditrău sunt nemulțumiți de faptul că patronul unei brutării din comună a angajat doi muncitori din Sri LankaFoto: Digi24

Scandalul din Ditrău ia amploare! Sâmbătă (1 februarie) are loc o ședință la primăria din comună, la care participă atât localnicii nemulțumiți, cât și proprietarii fabricii de pâine.

Localnicii din Ditrău, județul Harghita, sunt revoltați de faptul că patronul unei brutării din localitate a angajat doi muncitori din Sri Lanka. Oamenii spun că îi vor departe de ei pe cei doi brutari. S-a implicat și preotul parohiei din Ditrău, care nu a fost de acord cu străinii. 

„Ne-am adunat astăzi aici ca să limpezim apele. Şi să vedem care e problema cu care ne confruntăm şi să aveţi cuvântul. Imediat o să vă spun şi care sunt regulile acestei întâlniri, pentru că eu am organizat această întâlnire mi-am permis să fixez şi regulile. Spuneţi ce dureri aveţi, ca să putem rezolva. Dacă nu, vom avea consecinţe. Prima regula a întâlnirii este că nu vorbim neîntrebaţi. Vă rog rapid să vă înscrieţi, spuneţi-vă numele ca să vă pot nota, şi în ordine veţi primi microfonul pentru două-trei minute. Două teme avem: conflictul dintre conducerea brutăriei şi comunitate şi desigur, a doua temă problema muncitorilor străini”, a spus primarul din Ditrău, Puskás Elemér, potrivit Digi24.

200 de localnici din Ditrău vs. doi muncitori din Sri Lanka

200 de localnici din comuna Ditrău, în frunte cu preotul romano-catolic, Bíró Károly, s-au adunat zilele treucte în faţa primăriei. Ei au spus că protestează pentru că la o fabrică de pâine din localitate au fost angajați doi muncitori din Sri Lanka. Oamenii au mărturisit că le este teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de migranți”. Conflictul a degenerat atunci când proprietarii de locuinţe unde au fost cazaţi cei doi muncitori au primit ameninţări de la localnici, astfel încât patronii fabricii de pâine au decis să îi mute pe aceştia la Gheorgheni.

Ce spune primarul din Ditrău: „Au fost confundați cu imigranții!”

Primarul din Ditrău, Puskás Elemér, crede că oamenii au fost dezinformați. El a precizat că localnicii sunt mai conservatori și că nu acceptă oamenii de culoare.

„Eu cred că cea mai mare problemă e dezinformarea pentru că cei doi brutari anagajați legal au fost confundanți cu imigranți. Comunitatea noastră e mai conservativă și nu prea îi acceptă pe cei care vin din afara țării, mai ales cu piele de culoare”, a spus primarul.

La brutăria din Ditrău au lucrat și muncitori din Elveția sau Ungaria, dar nimeni nu a protestat împotriva lor

Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari din Sri Lanka şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni. Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar în zadar, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Localnicilor din Ditrău le este teamă că cei doi muncitori din Sri Lanka vor aduce alți străini în localitate. Oamenii doresc inițierea unui referendum sau interzicerea străinilor în localitate.

„Sunt oameni simpli, normali, curaţi, la fel ca noi”, a spus pentru ETV un angajat al brutăriei.„Am muncit la rândul nostru în străinătate şi ne-au acceptat, la fel trebuie să-i acceptăm şi noi acum”. Patronul susține că brutăria funcționează de 10 ani, timp în care au lucrat angajați din Ungaria și Elveția dar nimeni nu a protestat împotriva lor. Muncitorii din Sri Lanka sunt angajați oficial, cei doi trecând prin toate procedurile necesare. Patronul brutariei a spus că în spatele acuzațiilor sunt doar conflicte personale și rea-voință. Cei doi brutari din Sri Lanka ar fi renunțat la apartamentele închiriate în Ditrău și s-au mutat la Lazarea, o localitate din apropiere, cel mai probabil după ce au aflat de mesajele de amenințare care circulă pe rețelele de socializare.

Citește și

O comună din Harghita a „expulzat” doi brutari din Sri Lanka! Oamenii s-au mutat de frica localnicilor

20 de imigranţi, găsiţi într-un camion din România

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net